Senaste foruminläggen

Svampens dag och svamputställning

Svampens dag och svamputställning

Första söndagen i september, i år den 6 september, firas svampens dag i Sverige, Norge och Danmark, vilket uppmärksammas med bland annat utställningar och svampexkursioner. Svampåret 2009 har börjat bra, menar Botaniska trädgårdens svampexpert Magnus Neuendorf.

Enligt Botaniska trädgårdens svampexpert Magnus Neuendorf har svampåret börjat bra med mycket kantareller i Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Sjuhärad. Han har hittat kantareller på ställen där de inte vuxit förut.

– Det är ett tecken på ett gott svampår och det ser även ut att bli mycket trattkantareller, säger han, och tillägger att 2009 dock inte är ett år för Karl Johan.

– Det är lite sopp i år, själv hittade jag bara enstaka exemplar av  Karl Johan under ett par timmars svamppromenad. Det brukar vara betydligt mer.

Just nu samlar Magnus Neuendorf  inför Botaniska trädgårdens stora svamputställning som börjar på tisdag. Då visas runt 200 olika arter av svamp med information om de är giftiga, ätliga, goda eller till och med en delikatess. Att se svamparna på riktigt är det absolut bästa sättet att få en god svampkunskap och känna sig trygg med vad man plockar med sig hem från skogen.

Japansk delikatess i Göteborg

I Japan är goliatmusseron en delikatess. Den är en av världens dyrbaraste svampar och anses vara lika god som tryffelsvamp. Magnus Neuendorf berättar att fynd av svampen, som vanligtvis bara växer i Norrland, i år har gjorts i trakten av Göteborg.

– Det är extremt sydligt för Goliatmusseronen. I Norrland plockar man den och exporterar svampen färsk till Japan där den äts rituellt, ungefär som vi äter surströmming och kräftor. Det är svårt att säga varför den nu börjar vandra söderut.

Svampbestämning

Svampbestämningen i Botaniska har varit i gång sedan augusti. Varje måndagskväll till och med den 12 oktober har Magnus Neuendorf tillsammans med mykologen Robert Daun svampbestämning i Botaniskas växthusentré. I måndags kom besökare med sammanlagt 55 arter som de ville veta mer om.

– Det är mest soppar och kremlor. Kremlor finns det ett ökat intresse för och inom den gruppen finns många fina matsvampar men också flera som är oätliga, berättar Magnus Neuendorf som konstaterar att intresset för svamp ökar stadigt i Sverige, även bland unga människor.

Botaniskas svamputställning pågår 8 - 14 september.

Magnus Neuendorf och Robert Daun finns på plats varje dag kl. 13 -15 för att svara på frågor.

Läs mer om utställningen på hemsidan för Göteborgs botaniska trädgård.

hemsidan för Sveriges länsstyrelser kan du läsa mer om aktiviteter runt om i landet på Svampens dag.

Källor: Göteborgs botaniska trädgård, Länsstyrelsen

Bild: Göteborgs botaniska trädgård

 
Skrevs: 09:46 den 4 september 2009 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Polenta på spenatbotten

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com