Senaste foruminläggen

Äkta vara - ny märkning av livsmedel

Äkta vara - ny märkning av livsmedel

Den 15 oktober var det premiär för märkningen Äkta vara, vilken ska garantera att livsmedel är fria från tillsatsmedel. City Gross är först ut märkning av drygt 160 produkter.

Märkningen Äkta vara ges av föreningen Äkta vara Sverige. Det är en ideell och oberoende förening som bildades i mars 2006 med syftet att medverka till mat utan fusk. Utöver att skapa debatt i media vill man ge vägledning där det är som mest effektivt, det vill säga i mataffären när konsumenterna väljer livsmedel. Föreningen har fem medlemmar, bland andra debattören Mats-Eric Nilsson, vilka arbetar för att livsmedel ska vara så naturliga som möjligt.

För att en produkt ska få märkas med Äkta vara krävs att den uppfyller vissa kriterier. Föreningen godkänner t ex i princip inte varor med E-nummerklassificerade tillsatser, aromämnen, industriella ingredienser som traditionellt ej ingår i livsmedlet samt tillsatta vitaminer eller andra tillsatta näringsämnen. Ytterligare krav är att varan inte får säljas med vilseledande marknadsföring och att exempelvis en marmelad måste ha en hög halt av frukt. Råvaror som fisk, kött, frukt och grönsaker är inte sammansatta och får därmed ingen märkning.

City Gross först ut

Livsmedelskedjan City Gross med drygt 20 butiker, blir först med märkningen och till att börja med har drygt 160 produkter märkts.

– Vi får många frågor om tillsatser av konsumenter och uppfattar att det finns ett stort behov av att enklare kunna välja livsmedel utan tillsatser. Vi vill hjälpa konsumenten göra medvetna val av livsmedel och vi räknar med att andra aktörer hakar på i någon form, säger Jonas P Andersson som är detaljhandelschef på BergendahlsGruppen, vilken äger och driver City Gross.

Press på branschen

Flera av de tongivande tillsatsdebattörerna är positiva till initiativet.
– För oss konsumenter är detta förstås en glädjande utveckling. Märkningen gör det inte bara lättare att hitta de tillsatsfria varor som redan finns, utan sätter även press på branschen att ta fram fler. Vi kommer att få uppleva en E-nummersanering av historiska mått, säger Mats-Eric Nilsson, medlem i föreningen Äkta vara och den som med sin bok "Den hemlige kocken" satte igång den pågående tillsatsdebatten.

– Först när de som säljer maten tänker till och ställer krav på dem som vill sälja, kommer vi att få se en verklig förändring. Det kommer i sin tur att leda till att storhushållsmaten till skolbarn, sjuka och äldre blir godare, säger Leif Mannerström, stjärnkrögare med stort engagemang för bättre storhushållsmat.

Läs mer om föreningen och märkningen på Äkta varas hemsida.
Läs mer om Äkta vara och andra märkningar som Tåla på City Gross hemsida.

Källa: City Gross och Äkta varaSkrevs: 10:03 den 19 oktober 2009 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Saffransmuffins

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com