Senaste foruminläggen

Livsmedelsverket kritiserar Äkta vara

Livsmedelsverket kritiserar Äkta vara

Märkningen Äkta vara riskerar vilseleda konsumenter, menar Livsmedelsverket. När det gäller tillsatser pekar verket också på att vissa tillsatser kan vara nödvändiga för säkra livsmedel.
– Närmast tragikomiskt, kommenterar Äkta vara kritiken om vilseledande märkning.

Livsmedelsverket har kontaktat föreningen Äkta vara för att diskutera märkningen "Äkta vara, mat utan tillsatser".

– Vi förstår att intentionen med märkningen är att vägleda konsumenterna, en ambition som är lovvärd. Samtidigt är märkning av livsmedel omgärdat av lagstiftning som ställer höga krav på att konsumenten inte ska riskera att vilseledas. Tyvärr lever inte märkningen "Äkta vara, mat utan tillsatser" upp till de kraven, säger Göran Anér, chefsjurist på Livsmedelsverket.

– Det är positivt om industri och handel ser över användningen av tillsatser i livsmedel. Men att ta bort alla tillsatser från alla livsmedel ställer stora krav på kunskap hos både livsmedelsproducenter och konsumenter. Tillsatser är ibland nödvändiga för att livsmedlen ska vara säkra. Det är till exempel tack var konserveringsmedlet nitrit som den allvarliga sjukdomen botulism i dag är mycket ovanlig. Från Livsmedelsverkets sida ser vi risken att en kategorisk uteslutning av alla tillsatser kan leda till att maten blir mindre säker, säger Göran Anér.

Märkning som stöd

Livsmedel har viss märkning som är obligatorisk. Märkningen ska ge information om förekomsten av tillsatser och andra ingredienser som allergener, halten av ingredienser som är karaktärsgivande för just det livsmedlet, hållbarhetstid, information om näringsvärden, hur det ska tillagas, hur mycket förpackningen innehåller och så vidare. Märkningen får inte vilseleda utan ska vara ett stöd och beslutsunderlag för konsumenten i valet av livsmedel.

Livsmedelsverkets synpunkter

Livsmedelsverket menar att grundregeln för märkning av livsmedel är att endast de ingredienser som finns i den aktuella produkten ska anges, inte de ingredienser som inte ingår. Flera produkter som är märkta med "Äkta vara, mat utan tillsatser" har aldrig innehållit några tillsatser, och som inte heller har genomgått någon förändring före märkningen.

Verket kritiserar att vissa livsmedel märkta med "Äkta vara, mat utan tillsatser" kan innehålla tillsatserna bakpulver och pektin trots att märkningen innebär att produkterna inte ska innehålla några tillsatser.

Dessutom menar verket att vissa livsmedel är skyddade av regler med när det gäller innehållet och det är bara produkter som uppfyller dessa som till exempel får kallas falukorv eller Prosciutto Di Parma. Det är inte tillåtet att använda ordet "äkta" för att beskriva en produkt som har ett produktskydd i lagstiftningen, eftersom det inte får finnas någon oäkta motsvarighet.

Läs mer:

 Skrevs: 09:58 den 9 november 2009 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Potatislåda, 6 port

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com