Senaste foruminläggen

Findus märkning anmäls

Livsmedelsverket anmäler Findus för märkningen ”Allemansrätter – mat som alla kan äta.” Märkningen finns på produkter som vänder sig till storhushåll och Livsmedelsverket menar att märkningen kan förväxlas med särnär-märkningen och därför bör ändras.

Märkning som kan riskera att vilseleda köpare eller konsumenter är inte tillåten. I Findus sortiment ”Allemansrätter” för storhushåll ingår inte mjölk, soja, gluten eller ägg i recepten. Allemansrätterna är inte registrerade som särnär, det vill säga livsmedel för särskilda näringsändamål, men Livsmedelsverket menar i sin anmälan att konsumenten kan vilseledas att tro det.

– Att ange att det inte ingår gluten, ägg-, mjölk- eller sojaprotein i receptet måste för många konsumenter antas betyda att produkterna inte innehåller dessa allergener. Detta skulle vara samma sak som att produkterna är fria från dessa allergener. En sådan märkning, som i detta fall inte innebär att produkterna faktiskt är fria från de ämnen som märkningen ”Allemansrätt” innebär, kan i detta fall utgöra en konkret risk för allergiker och även i övrigt riskera att vilseleda köpare och konsumenter, skriver Livsmedelsverket i sin anmälan.

– Vi har haft detta sortiment på Foodservicemarknaden i mer än 10 år och vår avsikt har aldrig varit att vilseleda kunderna kring produkterna. Vi tar självklart Livsmedelsverkets synpunkter på stort allvar och kommer nu att se över hur vi marknadsför de här produkterna, säger Inger C Larsson som är kvalitetschef på Findus Sverige AB.

Livsmedelsverket anmäler Findus för brott enligt 29 §, första stycket, andra punkten i livsmedelslagen. Anmälan har lämnats till åklagarmyndigheten i Helsingborg och Findus har till den 11 december att yttra sig i ärendet.

Läs mer:

 

 


Skrevs: 10:56 den 1 december 2009 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Persikomoussetårta

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com