Senaste foruminläggen

Hårdost naturligt fri från laktos

Hårdost naturligt fri från laktos

Hårdost är naturligt fri från laktos – men bara tre av tio personer känner till det, visar en undersökning från Svensk Mjölk.
– Vi har länge vetat att hårdost är naturligt laktosfri men har inte haft tillräckligt bra metoder för att mäta det. Det är glädjande för alla laktosintoleranta att hårdost är naturligt laktosfri, säger Maja Nordström som är nutritionsexpert på Svensk Mjölk.

Undersökningen från Svensk Mjölk visar att 64 procent av svenskarna tror att hårdost innehåller laktos. Men analysföretaget Eurofins som på uppdrag av Ostfrämjandet har analyserat laktosinnehållet i de svenska hårdostarna med kortast lagringstid, visar att all hårdost - oavsett lagringstid - är naturlig fri från laktos.

Definitionen för laktosfritt är densamma för alla livsmedel och innebär att laktosinnehållet ska vara mindre än 0,01 g laktos per 100 g av livsmedlet. Till hårdostar räknas ost som går att hyvla som hushållsost, herrgård, gréve, och andra vanliga ostar. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar tillhör inte gruppen laktosfria ostar.

Anledningen till att hårdost inte märks med ”laktosfritt” är att livsmedel som är naturligt fria från laktos inte får märkas eftersom det kan uppfattas som vilseledande.

Vart tar då laktosen vägen när mjölken blir till ost? Nästan all laktos stannar kvar i vasslen som blir kvar när mjölkens kasein, ostkorn, pressas ihop till en ost. Den lilla rest av laktos som finns kvar äts upp av mjölksyrakulturen redan under de första dagarna efter ystningen.  Vasslen kan man använda för att tillverka mesost och messmör, vilket får sin söta smak av just laktosen.

Är man laktosintolerant är det alltså fritt fram att äta hårdost medan mjölkallergiker får välja andra alternativ eftersom man reagerar på mjölkproteinerna i osten.

Källa: Ostfrämjandet och Svensk Mjölk
Foto: Jollyfoto.seSkrevs: 22:40 den 20 juni 2010 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Potatisgratäng

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com