Senaste foruminläggen

Samma innehåll men ny märkning i Marabou choklad

Samma innehåll men ny märkning i Marabou choklad

Om du har köpt Marabou Mörk choklad nyligen så kanske du sett att skummjölkspulver numera står med i innehållsförteckningen. Marabou har inte ändrat receptet utan har sett att det alltid finns små rester mjölkpulver kvar i produktionsanläggningen – därav den nya märkningen.

På förpackningen till Mörk choklad 200 g stod det tidigare att den kunde innehålla spår av mjölk, men nu står det att den innehåller mjölk. Läser man ingredienslistan noggrant ser man att ingrediensen skummjölkspulver står sist i listan, efter sojalecitin och arom.

Eftersom ingredienserna står i fallande ordning (mest står först) kan man räkna ut att skummjölkspulver måste vara en ytterst liten ingrediens och Marabou bekräftar att mjölk inte är en av ingredienserna i chokladen. Men man har lagt till skummjölkspulver som ingrediens i Mörk Choklad eftersom man, efter analyser, upptäckt att det alltid finns små mängder mjölkpulver kvar i produktionsanläggningen, trots att man rengör med mörk choklad innan man börjar producera. Enligt Marabou har Livsmedelsverket godkänt märkningen.

– Märkningen innebär inte att produkten skiljer sig från tidigare – bara att vi är mer sanningsenliga om innehållet. Det är mycket små kvantiteter eftersom detta inte är en ingrediens. Mängden mjölk varierar under en produktionsomgång – mest i början och sedan minskar det. Det är således inte en exakt och konstant nivå, säger Anders Carne som är presschef för Marabou i Sverige.

Därför är det, som tidigare, du själv som får avgöra om du kan äta chokladen eller inte. Om du är mycket känslig ska du helt undvika chokladen, men om du klarar mindre mängder mjölk kan du använda den som förut.Skrevs: 13:28 den 4 juli 2011 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Tryffel

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com