Senaste foruminläggen

Ny test av gluten i cornflakes

Ny test av gluten i cornflakes

De flesta cornflakes går bra att äta för dem som har celiaki, trots att det inte står något om glutenfritt på förpackningarna. Men det finns även sorter som inte alls är lämpliga, visar Livsmedelsverkets senaste undersökning.

Hösten 2011 analyserade Livsmedelsverket glutenhalten i 27 olika förpackningar cornflakes och så kallade frostiga flingor. Totalt analyserades 14 olika fabrikat och för de flesta fabrikat flera olika bäst före datum.

Livsmedelsverket får många frågor om de som har celiaki kan äta olika sorters mat, bland annat cornflakes, som inte är märkta som glutenfria. Därför undersöker de regelbundet olika sorters livsmedel. 

– Namnet cornflakes kan få personer att tro att produkten endast innehåller majs men i cornflakes finns också maltextrakt från korn. Eftersom korn innehåller gluten ville vi ta reda på om cornflakes innehåller gluten och i så fall hur mycket, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist vid undersökningsavdelningen på Livsmedelsverket.  

Positiva resultat

Resultaten i undersökningen har delats upp efter de gränsvärden som används inom EU för att få märka produkter som ”glutenfria” eller ”mycket låg glutenhalt”. Kelloggs cornflakes och frostiga flingor har för höga glutenhalter hamnade över dessa gränsvärden.  

De andra fabrikaten, till exempel Änglamark, Euroshopper och Willys innehöll så låga halter gluten att de ligger under gränsvärdena för ”mycket låg glutenhalt” eller ”glutenfri”. Det är samma resultat som Livsmedelsverkets undersökning visade år 2005.

– Det är naturligtvis glädjande att kunna visa att det finns ett större utbud av livsmedel för glutenintoleranta än många kanske tror, säger Ylva Sjögren Bolin.

Läs ingrediensförteckningen 

Skillnaderna i resultat mellan olika tillverkare tyder enligt Livsmedelsverket på att mängden gluten i cornflakes beror på hur maltextraktet har framställts. I ett fabrikat var maltextraktet tillverkat av majs och i dessa cornflakes påvisades inte gluten.

 Cornflakes innehåller maltextrakt som framställs av korn eller majs. Om malt och maltextrakt är framställt från korn måste det alltså anges på paketet, vilket också gjordes på de här produkterna.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa en tabell med de olika produkterna som testades.

Källa: Livsmedelsverket

 


Skrevs: 17:59 den 1 april 2012 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Knaprig müsli, glutenfri

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com