Senaste foruminläggen

Kampanj för att rädda fallfrukten

Kampanj för att rädda fallfrukten

Varje höst ruttnar tusentals ton goda äpplen bort i svenska villaträdgårdar och parker. För att förhindra det har föreningen Äkta vara startat en fruktförmedling där man kan ge bort eller ta emot det goda överskottet.

I ett upprop skriver föreningen att svensken kör till affären och köper långväga äpplen samtidigt som den egna frukten blir maskföda i trädgårdarna. Även under den tid på året då våra äppelträd dignar som mest satsar förskolor, skolor, äldreboenden, sjukhus och arbetsplatser på importerad frukt.

– Istället för att använda en del av alla våra äpplen till must pimplar vi i oss enorma kvantiteter apelsinjuice. Och för äldre villaägare är äppelskörden dessutom ofta ett återkommande dåligt samvete eftersom de så gärna skulle vilja ta rätt på all den frukt som nu förfars, menar föreningen.

Därför drar Äkta vara igång den landsomfattande kampanjen Fallfrukt, inspirerade av bland annat Victoria Frances Qvarnströms initiativ med en fruktförmedling på Facebook.

Tanken är enkel: med hjälp av hemsidan och frivilliga krafter ska så många äpplen och annan frukt som möjligt komma till nytta. Har du frukt över? Lägg in en gratis annons på www.aktavara.org/skankfrukt

Du som vill ha frukt kan använda Äkta varas kartfunktion som gör det enkelt att se var det finns frukt nära dig.

Källa: Äkta varaSkrevs: 16:36 den 16 september 2012 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Galette från Perouges

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com