Senaste foruminläggen

Grönt är skönt för kroppen

Grönt är skönt för kroppen

Gröna grönsaker ligger i topp när det gäller vitaminer och mineraler. Det visar en analys som livsmedelsverket gjort av de fyrtio vanligaste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige. En portion babyspenat ger till exempel flera dagars behov av vitamin K.

Livsmedelsverkets analys av våra populäraste grönsaker och rotfrukter ger en bra bild av vad som kan bli en riktig supersallad. En portion spenat, broccoli och gröna bönor ger stora delar av dagsbehovet av ämnen som vi behöver få i oss.

Lätt göra egen hälsosallad

Även om svenskarna äter mer grönsaker än tidigare äter åtta av tio för lite. Men det är egentligen ganska lätt att få i sig mer vitaminer och mineraler. En vanlig sallad med tomat och gurka blir mycket bättre med lite sockerärtor, babyspenat och linser.

– Riven morot och vitkål toppat med till exempel spenat, broccoli, och bönor är en riktig hälsosallad. Den ger massor av fibrer, vitaminer och mineraler och flera av ingredienserna är dessutom miljövänliga säger Veronica Öhrvik som är nutritionist på livsmedelsverket.

Verkliga näringsbomber

Livsmedelsverkets nya analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6. Undvik att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, till barn under ett år eftersom de innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

Topplistan

Här är topplistan som baseras på livsmedelsverkets analys av de fyrtio populäraste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige:

 1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
 2. Gröna bönor/haricot vert
 3. Broccoli
 4. Gröna ärter och sockerärter
 5. Avokado
 6. Vita bönor
 7. Purjolök
 8. Blomkål
 9. Linser
 10. Kikärter

  Källa: Livsmedelsverket


Skrevs: 09:56 den 13 augusti 2013 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Apelsin- och kokosvåfflor, glutenfria

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com