Senaste foruminläggen

Ny sida med pollenrapporter

Ny sida med pollenrapporter

På sidan Koll på pollen kan du få rapporter för 16 olika pollen från mätstationer i Skåne och Blekinge. Dessutom har sidan en personlig hälsodagbok som kan fungera som hjälpmedel för pollenallergiker, för att själv kunna justera medicinering och behandling under pollensäsongen.

Eftersom Koll på pollen baseras på pollenmätningar i Bräkne-Hoby i Blekinge och Malmö och Hässleholm i Skåne, vänder den sig i första hand till dem bor i södra Sverige. På sidan kan man registrera sig och dokumentera hur man mår i en dagbok och därigenom koppla sina allergiska symptom med dagens pollennivåer. Dag för dag kan man notera vilka besvär man får och parallellt kunna se vilka pollenhalter som finns i luften vid dessa tidpunkter.

– Målsättningen är att användare ska kunna få en bättre självkännedom om sin allergi och hur de ska göra för att reducera eller undvika besvären. Det kan till exempel vara att undvika ansträngande utomhusaktivitet och att ta förebyggande mediciner under en period då det är mycket pollen i luften, menar Allergikompetenscentrum, Region Skåne och Göteborgs universitet som står bakom hemsidan, i ett pressmeddelande.

Ett diagnostiskt verktyg

Hälsodagboken är uppbyggd utifrån en symptomskala från 0-5 med enkla ikoner där symptomen graderas utifrån hur mycket de påverkar. Den kan fungera som ett enkelt diagnostiskt verktyg genom att användaren kan hitta sina egna gränsvärden utifrån hur de regerar på olika pollen.

Verktyg i sjukvården

Registreringen i dagboken ger även användaren hjälp att beskriva sitt problem och sina symptom vid kontakt med sin läkare. Dessutom räknar grundarna med att dagboken utvecklas till ett diagnostiskt verktyg inom hälso- och sjukvården, vilket kan bidra till att fler får rätt behandling och därmed kan slippa besvär i onödan.

Mäter 16 olika arter

Mätstationerna drivs av Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet i samrbete med Region Skåne och Landstinget Blekinge. Webbapplikationen visar resultat för 16 olika sorter: al, ambrosia, gråbo, björk, korsblommiga, mållor, hassel, bok, groblad och kämpar, gräs, popplar, ek, syror och skräppor, viden, alm samt övriga korgblommiga växter.

Kort om pollen

Pollensäsongen är nu i full gång i södra Sverige. Perioden börjar med al och hassel redan i februari, därefter följer björk- och gräspollen och säsongen slutar med gråbo i augusti. Allergiska symptom är ofta kliande ögon, snuva och nysningar, men man kan få även andra symptom som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter eller nässelutslag med kliande röda utslag på kroppen.


Källa: Region Skåne

 Skrevs: 19:57 den 23 mars 2014 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Stekt strömming, glutenfri

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com