Senaste foruminläggen

Testa lungorna på Stockholms Central

Testa lungorna på Stockholms Central

Blir du plötsligt andfådd av en kort promenad? Är den där hostan du har dragits med sedan länge märkligt envis? Om du är i Stockholm den 2 och 3 oktober kan du då ta chansen att testa lungorna på Stockholms Centralstation under spirometridagarna.

Lungsjukdomarna KOL och astma tillhör våra största folksjukdomar. Det enda sättet att upptäcka KOL är att mäta lungornas kapacitet genom ett utandningstest, så kallad spirometri. Spirometri används också vid diagnos av astma. Vid både KOL och astma är tidig diagnos viktigt för att kunna sätta in rätt behandling och förebyggande åtgärder.

Många lever utan rätt diagnos

Många lever med lungsjukdomar utan att ha fått någon diagnos och ett viktigt syfte med lungtestardagen är att fånga upp personer med förstadiet till KOL. Ett annat mål är att informera allmänheten om lungsjukdomar, riskerna med rökning och vad man kan göra för att minska skadliga effekter på hälsan orsakade av luftföroreningar i inomhus- och utomhusluft. Luftföroreningar orsakar cirka 3 400 förtida dödsfall varje år i Sverige.

Balloon Challenge för forskningen

Under de två dagarna erbjuds alla över 16 år erbjuds att testa sin lungfunktion genom spirometri. Mätningarna utförs av erfaren sjukvårdspersonal. Läkare finns på plats för att bedöma resultaten. Dessutom lanseras även Balloon Challenge där man kan visa hur friska ens lungor är genom att blåsa upp en ballong, ta en selfie och lämna ett bidrag till astma och KOL-forskningen.

Eventet är en del av den internationella kampanjen Healthy Lungs for Life som arrangeras av European Lung Foundation. Du kan följa kampanjen i sociala medier med #AndasRent och #BreatheCleanAir.

Bakom evenemanget står Centrum för Allergiforskning vid Karolinska Institutet i samarbete med Hjärt-Lungfonden och Centrum för Arbets- och Miljömedicin. Flera andra organisationer medverkar, som Astma- och Allergiförbundet, Folkhälsomyndigheten, Sluta-röka-linjen samt en rad andra organisationer och företag.

Tid och plats: torsdag och fredag den 2-3 oktober, klockan 8-18 i centralhallen på Stockholms Centralstation.

Läs mer om spirometridagarna på Karolinska institutets hemsida och om världsspirometridagarna på Helthy Lungs for life

Källa och bild: Karolinska insititutetSkrevs: 09:04 den 28 september 2014 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Sillinläggning, grundrecept

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com