Senaste foruminläggen

En helg som stärker familjer med allergier och astma

En helg som stärker familjer med allergier och astma

Under en långhelg i september kan barnfamiljer som har allergier eller astma träffas på Astma- och Allergiförbundets vandrarhem Södergården utanför Åre.
– För vår familj finns det ett före och ett efter Södergården, säger en mamma om stödet och kunskaperna som de hade med sig hem. Sista ansökningsdag är den 22 maj.

Den 17-20 september anordnar Astma- och Allergiförbundet en familjestödshelg. Här kan familjer med ett eller flera allergiska barn få lära sig mer om sjukdomen och hur den påverkar hela familjen.

Helgen är helt anpassad så att familjerna ska känna sig trygga: i god tid får de till exempel skicka in sina matlistor. Listorna granskas av dietist och kock och sedan skickas menyerna hem till familjerna. Helgens program grundas på föräldrarnas frågor och barnens aktiviteter anpassas efter deras allergier och astma.

En dag i föräldraprogrammet består av medicinsk information där en barnallergolog och en barnallergisjuksköterska, som även är allergikonsulent, håller i föreläsningar och diskussioner. Den andra dagen ägnas åt att diskutera kring ”Att leva i en familj med ett barn med allergisjukdom”. Dessutom finns det tid att umgås med de andra familjerna och få vardagstips och råd som familjen har nytta av när man kommer hem igen.

Gör vardagen lättare

En av familjerna som var med på höstens familjestödshelg berättar att helgen gjort stor skillnad för dem. De hade med sig mycket kunskap och styrka hem vilket har bidragit till att deras vardagsliv blivit lättare.

– För vår familj finns det ett före och ett efter Södergården, säger mamman om stödet och kunskaperna som de hade med sig hem.

Sista ansökan 22 maj

Helgen är öppen för sammanlagt sju familjer. För att delta under helgen ska familjen vara medlem i Astma- och Allergiförbundet och det allergiska barnet ska gå i grundskolan. Sista ansökningsdag är den 22 maj 2015. Om ni blir antagna kostar hela vistelsen inklusive mat, boende och resa 3500 kronor för hela familjen.

Om Södergården

Södergården är Astma- och Allergiförbundets eget vandrarhem. Det är Nordens enda anläggning som är helt anpassad för att kunna ta emot gäster med svåra allergier och astma. Hela anläggningen är parfymfri och alla som kommer dit måste använda oparfymerade produkter. Nötter, mandel, jordnötter, ägg och fisk får inte tas med in på anläggningen, inte ens som ingrediens i en annan produkt.

Läs mer om familjestödshelgen på Astma och Allergiförbundets hemsida. Där kan du även läsa mer om vandrarhemmet Södergården.

Foto: Shutterstock (bilden är tagen i ett annat sammanhang)Skrevs: 20:38 den 11 maj 2015 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Källarfranska, 20 st

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com