Senaste foruminläggen

Parfymfria dagen den 28 maj

Parfymfria dagen den 28 maj

Var parfymfri torsdagen den 28 maj, uppmanar organisationer för personer med MCS i Sverige, Norge, Finland och Skandinavien. Vi möts av parfymer överallt och för en del innebär det att de riskerar att bli sjuka av dofterna omkring sig.

MCS, Multiple Chemical Sensitivity, eller kemisk intolerans som det också kallas, innebär att man blir sjuk av låga doser kemikalier. Det kan leda till att man inte kan vistas fritt ute i samhället på grund av andra människors parfymer eller doftsättningar av offentliga miljöer.

För att uppmärksamma problemet har fyra organisationer i de nordiska länderna utlyst 28 maj till den parfymfria dagen.

– Det är för att medvetandegöra de problem som överdriven parfymering innebär i samhället, såväl för människor som är känsliga, som för andra. Detta är en del i en internationell kampanj för att uppmärksamma kemikalieöverkänslighet, något som sker i maj varje år, menar MCS Sweden, mögel- och kemikalieskadades riksförbund.

MCS Sweden arbetar för en giftfri vardag och har som mål att människor som är skadade av mögel eller kemikalier skall kunna fungera som fullvärdiga medlemmar i samhället.

 

Parfymfria alternativ

Men parfymer påverkar inte bara dem som är kemiskt intoleranta och allergiska.

– Parfym består till 95-100% av syntetiska kemikalier, vilket gör att även personer som inte är kemiskt intoleranta eller allergiker påverkas negativt. Barn är särskilt utsatta. Huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet är vanliga symptom.

Parfymer kan finnas i deodoranter, schampo, hårstylingprodukter, rakprodukter, hudkrämer, tvättmedel, sköljmedel och rengöringsprodukter. Alla dessa produkter finns som parfymfria alternativ i vanliga livsmedelsbutiker eller på apotek.

 

Många påverkas

Enligt MCS Sweden drabbas mellan 10-30 procent av befolkningen av någon form av känslighet för kemiska ämnen, medan 3-4 procent har diagnosen MCS. Ämnen som utlöser symptom kan vara tobaksrök, kemikalier i parfymer och parfymerade produkter, städprodukter, sköljmedel, mögel, emissioner från byggnader, trycksvärta, elektroniska apparater, blommor, levande ljus och bilavgaser.

Vanliga symptom kan vara yrsel, illamående, ”hjärndimma”, värk i muskler och leder, slem i halsen, heshet, hosta, nästäppa, bröstsmärtor, hjärtklappning, hudutslag, feber, humörsvängningar och nedstämdhet.

Organisationerna som står bakom den nordiska parfymfriadagen är MCS Sweden , MCS-foreningen i Danmark , Forbund for Kjemisk Miljøintoleranse i Norge och Doft- och Kemikalieöverkänsliga i Finland.

Källa: MCS SwedenSkrevs: 11:51 den 24 maj 2015 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Broccolisoppa

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com