Senaste foruminläggen

Allergirond ger stöd för bättre arbetsmiljö

Allergirond ger stöd för bättre arbetsmiljö

Med hjälp av regelbundna allergironder kan skolor och företag arbeta mer förebyggande kring astma och allergier. Allergironden skapades 1995 och finns sedan 2012 på webben. Nu finns även en allergirond för kontor.

Allergironden är en digital checklista som togs fram 1995 av Astma- och Allergiförbundet. Sedan dess har det blivit vanligare att skolor och förskolor använder den som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Tanken är att den ska användas för att upptäcka och åtgärda risker för barn och elever med allergi.

Astma- och Allergiförbundet räknar med att det i en vanlig skolklass finns i genomsnitt tre barn med astma, fyra med allergisnuva och två med födoämnesöverkänslighet. Antalet barn med läkardiagnosticerad astma har ökat med 50 procent sedan 2003 (från sex till nio procent).

I år har förbundet även tagit fram checklistan Allergirond för kontor som kan laddas ner, skrivas ut och användas som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vissa frågor i ronden omfattar sådant som är lagstadgat, exempelvis ventilation och städning, medan andra går utöver det lagstadgade, men som ändå kan behövas för att personer med astma eller allergier inte ska må dåligt av arbetsmiljön.

allergironden.se kan du läsa mer om allergironden för förskola och skola. Där kan du även se skolor som använder sig av allergironden.

Allergironden för kontor kan laddas ned på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Källa: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 21:47 den 9 augusti 2015 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Pannkaksrulle med köttfärs

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com