Senaste foruminläggen

Vill bidra till att lösa celiakins gåta

Vill bidra till att lösa celiakins gåta

Svenska Celiakiförbundets forskningsfond delar årligen ut medel till forskning om celiaki.
– Trots att celiaki är en så vanlig sjukdom vet vi långt ifrån tillräckligt om den. Vi vill hjälpa forskarna att lösa celiakins gåta, säger Christina Ralsgård som är generalsekreterare i Svenska Celiakiförbundet.

Svenska Celiakiförbundets forskningsfond delar årligen ut medel till forskning som kan öka kunskapen om sjukdomen celiaki (glutenintolerans). I år är sista ansökningsdag den 1 mars.

För att vara aktuell för bidrag ska forskningen bedrivas i Sverige, vid ett universitet eller inom sjukvården. Forskningen kan exempelvis röra sjukdomens uppkomst, behandling, komplikationer eller andra konsekvenser samt hur sjukdomen kan förebyggas.
Det är Svenska Celiakiförbundets vetenskapliga råd och experter från de nordiska länderna som bedömer de ansökningar om forskningsbidrag som förbundet tar emot.

Förra året fick två olika forskningsprojekt medel ur fonden. Daniel Agardh, som är docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, fick 200 000 kronor för att studera tarmbakteriefloran hos barn. Marie-Louise Hammarström, som är professor i immunologi vid Umeå universitet, fick 100 000 kronor för att analysera hur celler i tarmen reagerar på gluten och tunntarmens bakterieflora.

Sista ansökningsdag är 1 mars 2016. På Celiakiförbundets hemsida kan du läsa mer om hur man ansöker om medel ur fonden.

Källa och bild: Svenska Celiakiförbundet
 Skrevs: 20:19 den 7 februari 2016 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Potatislåda, 6 port

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com