Senaste foruminläggen

Mat för alla bryter utanförskap

Mat för alla bryter utanförskap

Barn och ungdomar som är överkänsliga mot livsmedel, känner sig annorlunda och begränsade när de måste fråga vad de kan äta eller behöva hämta särskild mat. Och det händer att de äter sådant de egentligen inte tål, bara för att inte utmärka sig, visar Birgitta Marklund i en avhandling om barn och ungdomar med födoämnesöverkänslighet.

Ett sätt att bryta utanförskapet är att servera mat som de flesta kan äta. Det tog Procordia Food fasta på när man tidigare i år lanserade en ny serie färsrätter för storhushåll – garanterat fria från mjölk, soja, ägg och gluten.

Allergier i olika former blir allt vanligare. Livsmedelsverket räknar med vart tredje barn kan ha haft allergibesvär före elva års ålder. Många barn växer ifrån sina matallergier, men det kan ändå prägla en stor del av deras barndom eftersom de måste vara försiktigare än sina jämnåriga.
 
I november 2007 lade Birgitta Marklund vid Karolinska Institutet fram en avhandling om barn och ungdomar med födoämneskänslighet. I sin forskning visar hon tydligt att livskvaliteten är sämre bland allergiska och födoämnesöverkänsliga ungdomar, jämfört med andra.

– Det är inte bara överkänslighetsreaktionerna och de fysiska symptomen som gör att livskvaliteten påverkas. Bara det faktum att man måste vara på sin vakt och hur man bemöts av omgivningen verkar påverka livskvaliteten negativt på olika sätt, säger hon.

Positiva och negativa överraskningar

Genom att ställa frågor till drygt 1900 barn och ungdomar i Tyresö kommun kom Birgitta Marklund fram till att de som var överkänsliga i någon form mot livsmedel oftare kände sig särskiljda, begränsade och att andra inte hade kunskap om vad överkänsligheten innebär. Många gånger möttes barnen dessutom av okunskap och oförståelse från vuxna.

Forskningen visade både positiva och negativa överraskningar.
– Vi väntade oss inte att omgivningens okunskap innebar så stor belastning och flera berättade att de ibland åt saker de inte tålde, eller inte åt alls, bara för att slippa mötas av omgivningens oförståelse. Men det var en positiv överraskning att ungdomarna kände sig så trygga i hur de hanterade sin överkänslighet. De förmedlade tydligt att de visste vad som gällde.

Bäst när maten passar alla

Till vardags är Birgitta Marklund 
avdelningschef för Hälsa 
vid Humanvetenskapliga institutionen
 på Högskolan i Kalmar. Hennes forskningsintresse är inriktat på hur födoämnesöverkänslighet påverkar livskvaliteten - både för den enskilda individen och för familjen.

– Det är spännande att fråga just ungdomar om hur de har det, eftersom de är tillräckligt gamla för att ha hunnit reflektera över sitt tillstånd och kan oftast förmedla med ord vad de tänker och känner. Samtidigt är de tillräckligt unga för att inte ha glömt bort hur det var när de var ännu yngre. Annars är det ju ofta föräldrar man frågar om hur barnen har det, säger hon.

Hur kan vi, som familj, skol- och restaurangpersonal, arbetskamrater och andra, underlätta för den som är överkänslig?

– Vissa rätter kan man helt enkelt låta bli att servera. Många rätter går att allergianpassa så att de faktiskt kan passa alla - inte bara allergikerna. Det skulle vara det bästa. Annars tycks det vara viktigt för skolbarnen att inte utmärka sig så mycket, det vill säga att serveringen av specialmaten inte görs på annat ställe eller på ett sätt som gör att det känns pinsamt. Allergiska ungdomar som är helt nöjda med skolmaten och serveringen i skolan uttrycker inte sällan att andra blir lite avundsjuka på att de får så bra mat - det vore kanske något att satsa på, menar Birgitta.

Mat att vara trygg med

Utanförskapet var något som Procordia Food tog fasta på när de började fundera över ett helt nytt koncept för koncernen – SärNär-klassade färdigrätter för storhushåll. (se mer om SärNär längst ned på sidan)

– Vi ville kunna erbjuda färdigrätter som alla kan äta och känna sig trygga med, utan att det skulle ses som specialkost. Tidigare haft vi några rätter där till exempel mjölk inte ingått i receptet, men vi kunde inte garantera att rätten var helt ren eftersom mjölk hanterades i samma lokal, säger Pernilla Fagerlin som är produktchef för färdigmat på Procordia Food.

– Nu känner vi att vi har hittat rätt och vi har fått positiva reaktioner från Astma och Allergiförbundet, Celiakiförbundet och Unga Allergiker.

Fabrik i fabriken

En del av Procordias fabrik i Eslöv har byggts om till en allergiren produktionslokal, en fabrik i fabriken. Här tillverkas färdigrätter som är garanterat fria från mjölk, soja, ägg och gluten.
– När vi byggde lokalen fick vi tänka på alla aspekter för att det inte ska kunna komma in några allergener, dvs det som allergiker reagerar på, säger Nina Olofsson som är produktionsledare (i mitten på bilden).

Det innebär att allt som ska in i lokalen kontrolleras. Alla råvaror kommer in genom en särskild sluss och torrvaruhanteringen är separerad från den övriga fabrikens. Hela produktionslinjen – allt från kryddrum, råvaruintag, blandning, formning, stekning, infrysning och packning - sker i ett separat system och lokalen har egen ventilation. All personal går in genom en sluss och måste ha särskilda skyddskläder om de lämnar lokalen under dagen.

Sex allergirena rätter

Hittills har Procordia tagit fram sex olika färsrätter som olika pannbiffar, köttbullar och hamburgare. Alla rätter är garanterat fria från gluten, mjölk, soja, ägg och gluten. Rätterna säljs under varumärket Liva, vilket vänder sig till storhushåll och restauranger.

– Vi har valt att satsa på färsrätter eftersom de är ett vanligt inslag på menyerna i skolan. Dessutom är färsrätter mycket omtyckta och går att variera i oändlighet. Smaken är lika god som i andra rätter och de kan serveras till alla på en skola eller i en restaurang, säger Pernilla Fagerlin.

Procordia har fått mycket positiv respons från sina storhushållskunder som skolor, äldrevård och sjukhus. Restauranger har hittills varit en förhållandevis liten kund, men gensvaret har varit större än Procordia räknat med. Framöver kanske allergirena rätter blir en vanligare syn även på restaurangmenyerna.

Rätten till ofarlig kost

Med rätter som smakar bra, är allergirena och kan serveras till alla, minskar risken för utanförskap. Än så länge är det ganska långt dit, men Birgitta Marklund menar att det är oerhört viktigt att inte ifrågasätta riktigheten i det som den unga allergikern hävdar - nämligen rätten att få en "ofarlig" kost. Man ska aldrig fråga "men liiite kan du väl ta?" eller "så farligt kan det väl inte vara?". Det kan kännas oerhört kränkande att bli ifrågasatt om sådant som de tvingas avstå från för sin hälsas skull.
 
– Vi i omgivningen kring allergikern får inte heller ifrågasätta symptomen som personen får eller säger sig riskera att få. Symtombilderna ser så oerhört olika ut och det är den födoämnesöverkänsliga själv som har bäst kunskap om sin kropp och vad den tål.
 
Har du något bra tips för oss som möter allergiker?

– I alla matsammanhang borde det vara en självklarhet att fråga om någon önskar specialmat. Det gäller ju faktiskt inte bara allergiker utan även de som av hälso-, religiösa eller ideologiska skäl önskar undvika något i kosten. Och man ska aldrig göra någon stor affär av det, menar Birgitta och fortsätter;

– När man ska bjuda hem någon och frågar i förväg om man behöver tänka på något särskilt kring maten, så får man veta vad gästerna inte tål. Och då har man tid på sig att hitta alternativa maträtter - det finns massor av sådana tips på internet!

Fakta:
SärNär står för livsmedel för särskilda näringsändamål och klassningen görs av Livsmedelsverket. För att få klassa produkter som SärNär måste hela produktionen vara anpassad efter hårda regler, samtliga ingredienser vara fria från allergener, all personal vara utbildad och kontroller genomföras regelbundet.

För att garantera att rätterna är fria från allergenerna när de serveras, gäller det att de hanteras rätt i storköken. Tillsammans med några kommuner har Astma och Allergiförbundet tagit fram materialet ”Tryggare måltider” för dem som arbetar med barn och specialkost. Här finns tips om hur hanteringen av specialkost kan kvalitetssäkras med hänsyn till det enskilda kökets förutsättningar.

Foto: Barn som äter,  Pernilla Fagerlin och Nina Olofsson: Jollyfoto.se. Maträtt och Birgitta Marklund: ProcordiaSkrevs: 09:33 den 7 maj 2008 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Allt-i-ett-ris

Nya artiklar

FiskegängetBli medlem på mjölkfri.com