Senaste foruminläggen

Mjölklistan

Mjölk som ingrediens kan ha många olika namn. Om du läser en innehållsförteckning och hittar något av orden i listan nedan, då innehåller produkten mjölk.

Ibland står det att en produkt kan innehålla spår av mjölk. Det betyder att man tillverkar eller hanterar produkter som innehåller mjölk i samma utrustning eller lokal. Det kan då hända att ytterst små mängder mjölkprotein kan hamna i produkten. Många allergiker klarar att äta dessa produkter, men om man är mycket känslig ska man undvika dem helt.

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om innehållsförteckningar och märkning av ingredienser.

Undvik dessa ingredienser

Hittar du något av orden nedan i innehållsförteckningen, så är det mjölk i produkten:

A
Om albumin från mjölk (från vissa vassleproteiner i mjölken) ingår i en produkt, så ska det anges i innehållsförteckningen att albuminet kommer från mjölk. Det finns nämligen många olika sorters albuminer (vilket är vattenlösliga proteiner) som inte härstammar från mjölk.

C
Tandkrämen Zendium innehåller colostrum, råmjölk, och därmed mjölkprotein. (Zendium innehåller även lysozyme, vilket är äggprotein.)

F
Filmjölk, filprodukter som a-fil, bifilus, dofilus etc, färskost

G
Glass (det finns dock havre, ris- och sojaglass som är mjölkfri), grädde, gräddfil, gräddpulver

K
Kasein, kaseinat, kesella, keso, kvarg, kärnmjölk, kärnmjölkspulver

L
Laktos (laktos i läkemedel innehåller inte mjölkprotein)

M
Mesost, messmör, mjukost, mjölk, mjölkalbumin, mjölkchoklad, mjölkpulver, mjölkäggvita. Mjölksyra är syra som används vid konservering (E270) och den innehåller inte mjölk.

N
Nougat

O
Ost, ostpulver

S
Skummjölk, skummjölkspulver, smältost, smör, smörolja (kan innehålla mjölkproteiner)

T
Torrmjölk, torrmjölkspulver

V
Vassle, vasslepulver

Y
Yoghurt

 

Se upp med dessa ingredienser

Vissa ingredienser kan vara mjölkfria, men kan även innehålla mjölk. Står det till exempel bara margarin, så vet man inte säkert om det är mjölkfritt eller inte. Då bör du undvika produkten eller ringa tillverkaren och fråga.

Enligt Livsmedelsverket får vegetabiliskt margarin inte innehålla ingredienser som skummjölk eller skummjölkspulver.

Hittar du något av orden nedan i innehållsförteckningen bör du vara försiktig:

Choklad Ljus choklad innehåller mjölk, mörk kan vara mjölkfri.
Feta-ost Sedan den 15/10 2007 ska all feta vara gjord på får- eller getmjölk. Läs alltid innehållsförteckningen eftersom det finns liknande ostar som är gjorda på komjölk.
Margarin Kan vara gjort på komjölk, vilket då ska anges i innehållsförteckningen. På  Mildas mat & bakmargarin står det "klokt och gott från växtriket". Men margarinet innehålller även vasslepulver och därmed mjölkprotein.
Nougat Nästan all nougat innehåller mjölk. Kan även finnas mjölkfri.
Skorpsmulor  Kan innehålla mjölk.
Ströbröd  Kan innehålla mjölk.
   

Tillbaka

Recept

Renskavspanna, 4 port

Nya artiklar




Bli medlem på mjölkfri.com