Senaste foruminläggen

Mjölkallergi


Allergisk mot mjölk blir man oftast redan som litet barn, men man kan även utveckla mjölkallergi som vuxen. Några barn reagerar redan vid amningen om mamman har ätit mjölkprodukter.

Mjölkallergi kan visa sig på olika sätt och det kan vara svårt att koppla symptom som envisa eksem eller grinigt humör till att man äter mjölkprodukter. Det gör att en hel del inte får någon diagnos och alltså mår sämre än vad de egentligen behöver göra.

När man som mjölkallergiker får i sig mjölk reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i mjölken. Reaktionen kan komma omedelbart efter man har fått i sig mjölkproteinet, men den kan även dröja i flera dagar beroende på vilka symptom man får.
Vissa kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för mjölk i flera dagar. De flesta mjölkallergiker växer ifrån sina besvär och kan börja äta mjölkprodukter i skolåldern. Men för en del fortsätter allergin och man får då fortsätta undvika mjölkprodukter.

Olika symptom

De allergiska symptomen kan visa sig i hela kroppen. Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Det gör att den allergiska reaktionen kan skilja sig mycket åt från person till person. Vid mycket svår mjölkallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafylaktisk) chock och behöver läkarvård omedelbart.

Symptomen vid mjölkallergi kan delas i fyra större grupper:

Diagnos

Man kan ställa diagnos på flera sätt. Det vanligaste är att man tillsammans med läkare utesluter alla mjölkprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter mjölkprodukter.
Man kan även göra allergitester, genom pricktest eller blodprov. Då ska det ge en reaktion när huden eller blodet utsätts för mjölkprotein. Det är dock inte en helt säker metod eftersom alla inte ger utslag på allergitester. Det säkraste sättet är att lyssna på kroppen – mår man dåligt när man får i sig mjölk så ska man undvika det.

Allergisk - undvik mjölk helt

Om det visar sig att du är allergisk mot mjölk ska du undvika mjölkprodukter helt för att må bra. När du varit utan mjölk ett tag kommer du förhoppningsvis känna att du är i bättre balans. Det händer att man känner att man plötsligt klarar mer av andra livsmedel som man är känslig mot  - det är för att kroppen inte längre är utsatt för den dagliga stressen som mjölken har inneburit.

Arvet spelar roll

Allergier kan lätt gå i släkten. Har man en allergisk förälder ökar risken att själv drabbas av allergi och om båda föräldrarna är allergisk fördubblas risken att man själv utvecklar en allergi. Barn till allergiska föräldrar har dessutom lättare att utveckla allergier mot flera ämnen.

Enligt Livsmedelsverket kan upp till sju procent av barnen i Sverige vara allergiska mot mjölk. Glädjande nog blir så många som 80 procent av dem fria från sin allergi i skolåldern.

Försiktigt med soja

Soja används ibland som ersättning vid mjölkallergi, men mjölkallergiker kan utveckla allergi även mot soja, vilket är en baljväxt. Därför är det säkrast att även undvika att ge  sojaprodukter till små barn - prata gärna med din läkare om vad som är bäst för dig eller ditt barn.

Små barn och mjölk

För spädbarn och små barn är det extra viktigt att de får i sig alla näringsämnen de behöver för att kunna växa och utvecklas normalt. Därför kan små barn få olika mjölkersättningar utskrivna på recept av läkare.

Havre och ris

Den som är allergisk mot mjölk kan använda produkter baserade på  exempel havre och ris som ersättning för mejeriprodukter. Tål du soja finns det även bra sojaprodukter. Flera av produkterna är berikade så att de innehåller samma mängd A- och D-vitaminer och kalcium som mjölk.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

I artiklarna nedan kan du läsa mer om allergier, behandling och nya rön:

Texten på denna sida ger övergripande fakta om mjölkallergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Havregrädde istället för vispgrädde

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com