Senaste foruminläggen

Äggallergi

 

Om äggallergiAllergi mot ägg är vanligast hos barn. Livsmedelsverket menar att upp till vart tionde barn kan vara allergiskt mot ägg, men att de flesta växer ifrån allergin redan i skolåldern. Ägg är en vanlig ingrediens i livsmedel och används även för att framställa vissa vacciner. Därför gäller det att hålla ögonen öppna om man är allergisk mot ägg.

När man som äggallergiker får i sig ägg reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i ägget. Som äggallergiker ska man därför helt undvika ägg. Är man mycket känslig för ägg kan man reagera bara genom att ta i en äggkartong. Då bör man i vissa fall även undvika kött från kyckling och höns.

Ofta flera symptom

Liksom vid mjölkallergi kan reaktionen vara skiftande. Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Symptomen kommer ofta ganska snabbt och vanligast är nässelutslag, eksem, magont, diarré, kräkning, svullnad i ansiktet, klåda i gommen eller luftrörsbesvär.
Vid mycket svår äggallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafylaktisk) chock och behöver läkarvård omedelbart.

Diagnos

Vanligt är att göra en allergitest, genom blodprov eller pricktest på huden, för att se om kroppen har bildat IgE-antikroppar mot ägg. Ett annat sätt är att man tillsammans med läkare utesluter alla äggprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter ägg.

Produkter som innehåller ägg

Ägg används i många livsmedel, bland annat som bindemedel och jäsmedel. Tidigare har ägg använts vid framställning av lecitin men numera använder man främst soja till det. Ägg används i allt från bröd, kakor och ströbröd till majonnäser, såser, pasta och andra hel- och halvfabrikat. Dessutom används ägg vid framställningen av vissa vacciner.


När du läser innehållsförteckningar ska du utesluta produkter som innehåller lysozym E1105 (ett konserveringsmedel som används i vissa ostar), heläggspulver, hönsäggvita, äggalbumin, ägglobulin, äggula, äggulepulver, äggvita och äggvitepulver.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

Texten på denna sida ger övergripande fakta om äggallergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Grönkåls- och spenatpaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com