Senaste foruminläggen

Celiaki - Glutenintolerans

 

Celiaki, eller glutenintolerans som det även kallas, är en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmslemhinnan. Celiaki är till viss del ärftlig och kan bryta ut när som helst i livet. Symptomen kan vara ganska otydliga vilket gör att många mår dåligt i onödan, eftersom behandlingen är förhållandevis enkel – att avstå från gluten.

Celiaki blir allt vanligare i Sverige. Livsmedelsverket räknar med att en av hundra personer har det. Celiaki är en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmluddet i tunntarmen. Idag vet man inte säkert hur tarmen skadas, men klart är att kroppens immunförsvar bildar antikroppar som angriper den egna tarmen.
När tarmluddet skadas kan det inte ta upp näring ur maten som det ska och man kan få en mängd olika symptom i varierande svårighetsgrad.

Symptom hos barn

Hos små barn visar sig symptomen ofta när de börjar med mat som innehåller gluten. De kan få ganska tydliga symptom som gör att de ser undernärda ut, med pinniga ben och svullen buk. Andra, mer diffusa symptom, kan vara att de inte ökar i vikt som de ska, att de lätt kräks, får diarré eller förstoppning. En del barn blir griniga och trötta.

Symptom hos vuxna

Vuxna kan gå med symptom i många år innan de upptäcks. Man kan känna sig lätt illamående eller olustig, ha dålig aptit eller magont med diarré eller förstoppning. Tarmens svårighet att ta upp näringsämnen gör att man kan få brist på järn (anemi), vitaminer och kalk. Bristerna leder i sin tur till att man lättare kan börja blöda och få frakturer. Dessutom kan man få eksem, övergående muskelvärk, blåsor i munnen, bli trött, nedstämd, deprimerad, benskör och få fertilitetsproblem. Den skadade tarmen kan även göra att man har problem att bryta ned mjölksocker, man blir laktosintolerant.

Stort mörkertal

Eftersom man kan ha levt med flera av symptomen hela livet, kan det vara svårt att se dem som symptom på en sjukdom. Man tycker att ”det är min personlighet, det här är ju jag”. Det gör att mörkertalet är stort vid celiaki, man söker inte läkare och får diagnos eftersom man inte anser sig vara sjuk.

Diagnos

För att få diagnosen celiaki ska man:

Misstänker man celiaki kan läkaren ta ett blodprov som visar om man har antikropparna. Sedan går man vidare och tar ett prov från tunntarmens slemhinna. Det görs vanligen genom gastroskopi, ett slags rör som förs ned i magen. Längst fram på röret sitter en kamera och med hjälp av den kan läkaren studera hur magsäcken och övre delen av tarmen ser ut. Provet tas med hjälp av röret och analyseras sedan under mikroskop.

Om du misstänker celiaki

Med större kunskap och säkrare diagnoser hittas allt fler fall i tidigare skeden, vilket gör att många med celiaki inte behöver bli så dåliga. Om du misstänker att du har celiaki ska du inte på eget bevåg avstå från gluten. När du avstår helt från gluten börjar din tarm nämligen läka och proverna kan därför bli missvisande vid en undersökning. Ät därför som vanligt och kontakta din läkare.

Samma sak gäller om du misstänker att ditt barn kan ha celiaki – kontakta läkare och ändra inget utan ge samma kost som tidigare. Om du eller ditt barn får diagnosen celiaki, så kommer ni att få råd och tips om hur ni lättast går över till glutenfri kost.

Finns ofta i släkten

Celiaki kan komma smygande eller plötsligt efter tex en infektion. Drabbas man finns sjukdomen ofta i släkten eftersom den till viss del är ärftlig. Men alla kanske har inte tydliga symptom som man kopplar till sjukdomen. Det finns även de som har ”celiaki-antikroppar” i blodet men där sjukdomen inte har brutit ut.

Bra utan gluten

Om du har fått diagnosen celiaki så välkommen till ditt nya liv!
Nu vet du vad som orsakar dina besvär och du vet också hur du kan bli av med dem – genom att välja bort gluten. När du sedan har varit glutenfri ett tag och mår bättre, kan det kännas som att det är ett helt okej pris att betala för att må bra. För att du ska må bra även i fortsättningen, gäller det att du är glutenfri resten av livet.

Om du får din diagnos som vuxen, får du ha tålamod. Din tarm kan ha skadats under lång tid och det kan ta tid för den att läkas ordentligt. Har du dessutom blivit laktosintolerant, kommer du förhoppningsvis att märka hur du klarar att äta fler mejeriprodukter i takt med att tarmen läker.

Havre - ett undantag

När man i internationella sammanhang talar om spannmål som innehåller gluten, så räknar man in vete, råg, korn och havre. Studier som genomförts de senaste åren visar dock att havre kan användas av såväl barn som vuxna med glutenintolerans. Prata dock med din läkare eller dietist innan du börjar äta produkter med havre.

Glutenfritt på mjölkfri.com

I våra recept anger vi att vissa recept är glutenfria, men att de kan innehålla havre. Då innehåller receptet havregrädde eller havredryck eftersom de är bra alternativ för mjölkallergiker. Prata med din dietist eller läkare om du har celiaki och vill använda produkter som innehåller havre, så att du hittar vilken mängd som kan vara lämplig för dig. Om du ska bjuda någon som har celiaki så fråga först vilken mängd havre de klarar.

Kom ihåg att alltid läsa innehållsförteckningar när du använder ingredienser du inte är helt säker på.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om hur man vet om gluten ingår i olika livsmedel.

Texten på denna sida ger övergripande fakta om celiaki. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Formbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com