Senaste foruminläggen

Spannmålsallergi

 

Spannmålsallergi är allergi mot våra sädesslag vete, råg, korn och havre. Allergin kan bryta ut hos barn eller vuxna och man kan vara allergisk mot ett eller flera spannmål, vanligast är allergi mot vete. Till skillnad mot celiaki, glutenintolerans, kan spannmålsallergi växa bort.

Eftersom symptomen kan vara variera och inte alltid är så tydliga, kan det vara svårt att komma på att det är just spannmål man är allergisk emot. Det gör att alla inte får rätt diagnos och mår sämre än vad de egentligen behöver göra.

 
När man som spannmålsallergiker får i sig spannmål reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i det. Gluten är ett protein vilket finns i störst koncentration i vete. Därför är det vanligast med allergiska reaktioner mot vete, medan allergi mot havre är ovanligt.

Reaktionen kan komma omedelbart efter man har fått i sig proteinet, men den kan även dröja i flera dagar beroende på vilka symptom man får. Vissa kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för sädesslaget i flera dagar. De flesta barn som blir allergiska mot spannmål växer ifrån sin allergi.

Många symptom

Symptomen kan visa sig i hela kroppen och ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Det gör att den allergiska reaktionen kan skilja sig åt från person till person. Vid svår veteallergi har det hänt att vuxna har fått allergisk chock i samband med ansträngning. Då behöver man läkarvård omedelbart.

Hos barn är de vanligaste symptomen eksem, ont i magen, kräkningar, allergisk snuva och astma, men även andra symptom kan förekomma. Man kan få ett eller flera symptom och de kan växla i intensitet. Vuxna kan få problem med magen som magont, gasbildning, diarré, förstoppning och kramp. Andra system kan vara trötthet, svettningar, huvudvärk, eksem, utslag, oro, depression och reumatism. Även här kan man få ett eller flera symptom vilka kan skifta i intensitet. Det gör att det kan vara svårt att komma på att det är just ett eller flera spannmål som orsakar problemen.

Bland yrken som dagligen kommer i kontakt med mjöl, till exempel bagare, händer det att man utvecklar spannmålsallergi och kan bli tvungen att byta yrke.

Diagnos

Diagnos kan ställas på flera sätt. Ett sätt är att man tillsammans med läkare utesluter alla spannmålsprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter spannmålsprodukter.

Man kan även göra allergitester, genom pricktest eller blodprov. Då ska det ge en reaktion när huden eller blodet utsätts för protein från det aktuella sädesslaget. Det är dock inte en helt säker metod eftersom alla inte ger utslag på allergitester. Å andra sidan kan vissa gräspollenallergiker ge positivt utslag på spannmål i tester trots att de inte får besvär av det. Det säkraste sättet är att lyssna på kroppen – mår man dåligt när man får i sig spannmål så ska man undvika det.

Inte samma som celiaki

Spannmålsallergi är inte samma sak som celiaki, glutenintolerans. Vid glutenintolerans måste man undvika gluten resten av livet, medan spannmålsallergi kan växa bort. Däremot kan kosten ibland se likadan ut. Många spannmålsallergiker kan äta glutenfri kost eftersom det glutenfria mjölet är processat ”tvättat” för att få bort proteinerna. En del kan dock reagera på de små mängder protein som finns i glutenfritt mjöl och får då även avstå glutenfritt mjöl baserat på vetestärkelse. För dem gäller det att äta en naturligt glutenfri kost där man ersätter spannmål med till exempel ris, majs, hirs eller bovete (vilket är naturligt glutenfritt trots namnet). Om man är allergisk mot vete måste man även undvika sådant som är baserat på spannmål, till exempel couscous eller bulgur.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

Texten på denna sida ger övergripande fakta om spannmålsallergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Kringlor, 30 st

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com