Senaste foruminläggen

Refsums sjukdom

 

Refsums sjukdom är en sällsynt sjukdom som påverkar kroppens förmåga att bryta ned fytansyra (en fettsyra) som bland annat finns finns i mejeriprodukter, fisk och kött från gräsätande djur.

Sjukdomen behandlas i första med diet för att begränsa det dagliga intaget av fytansyra. Råden kring dieter ser lite olika ut när det gäller mängden man kan äta av mejeriprodukter, fisk och kött från gräsätande djur.

Forskning kring Refsums sjukdom bedrivs främst i England, Holland, Norge, Tyskland och USA. I Storbritannien beräknas en person på en miljon ha Refsums sjukdom.

Enligt brittiska råd på patient.co.uk (sidan är på engelska) ska den som har Refusms sjukdom helt undvika fisk, nötkött, lamm och mejeriprodukter. På svenska Socialstyrelsems hemsida kan man läsa att måttliga mängder av livsmedlen kan fungera. Samtidigt säger de svenska råden att dieten ska tas fram av en dietist i samarbete med neurolog och kontinuerligt anpassas genom att fytansyravärdena kontrolleras hos den som har Refsums sjukdom. Läs mer om Refsums sjukdom på Socialstyrelsens hemsida.

När diagnosen Refsums konstateras är det viktigt att utesluta andra sjukdomar, som till exempel Ushers syndrom. Läs mer om andra diagnoser som kan påminna om Refsum på en sida med information för patienter och vårdpersonal, som tagits fram inom ett EU-projekt (sidan är på engelska och uppdateras inte längre).

 

Tillbaka

Recept

Citron- och apelsinpaj med hallon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com