Senaste foruminläggen

Laktosintolerans


De flesta som inte klarar av att äta mjölkprodukter är laktosintoleranta. Faktum är att majoriteten av världens befolkning är laktosintolerant, medan bara 3-4 procent av Sveriges befolkning är det. Det naturliga för kroppen är att man dricker mjölk som barn och sedan minskar mjölkintaget. Därför minskar också enzymet laktas efterhand i tunntarmen.

När man får i sig mjölkprodukter bryts mjölksockret – laktosen - ned i tunntarmen med hjälp av enzymet laktas. Då bildas sockerarterna glukos och galaktos som lätt tas upp av kroppen. Har man för lite laktas för att kunna bryta ned laktosen helt, fortsätter laktosen in i tjocktarmen. Här suger den åt sig rikligt med vätska från vävnaderna runt tarmen och börjar jäsa. Det gör att innehållet i tarmarna sväller och de rör sig snabbare. Vid jäsningen bildas bland annat vätgas, ättiksyra och koldioxid. Magen börjar kurra, man kanske får diarré eller skummande avföring som luktar surt, magont och mår illa – inget trevligt, med andra ord!

Kan ge diffusa symptom

Det är inte alltid man får så uttalade symptom vid laktosintolerans, utan man kan känna sig allmänt i obalans i kroppen och ha diffusa symptom som kan vara svåra att koppla till att man har ätit mejerivaror. Det är ganska vanligt om man har varit laktosintolerant en längre tid utan att veta om det. Hur mycket man reagerar beror på hur mycket av enzymet laktas man har i tarmarna, om man har fått i sig syrade eller obehandlade mjölkprodukter och hur lång tid det tar att smälta maten.

Besvären kan komma direkt men det kan även dröja många timmar. Reaktionen kan också bli olika stark beroende på hur mycket laktos man har fått i sig de senaste dagarna. Om kroppen redan är stressad av laktos klarar man mindre mängder per gång. Många laktosintoleranta klarar minst en deciliter mjölk om dagen.

I syrade produkter som fil och yoghurt och i hårdostar är en stor del av laktosen redan nedbruten. Därför är dessa produkter mer lämpliga för laktosintoleranta än till exempel ett glas mjölk eller en chokladkaka. I vår laktoslista kan du se hur mycket laktos vanliga livsmedel innehåller.

Vanligt efter magsjuka

Ganska många kan känna att man har svårt för mjölkprodukter efter en magsjuka. Det beror på att tarmluddet kan ha blivit tillfälligt skadat och tarmarna får svårare att bryta ned mjölksockret. Man får då äta försiktigt ett tag, så brukar det bli bättre. I de allra flesta fall klarar kroppen att bryta ned laktos som vanligt igen efter ett tag.

Diagnos

För att ställa diagnos kan man göra en laktosbelastning. Då utesluter man först alla mjölkprodukter ur kosten. Undersökningen sker på fastande mage och man får dricka en laktoslösning. Med jämna mellanrum tas blodprov för att se hur kroppen bryter ned mjölksockret.
Man kan även prova att utesluta alla mjölkprodukter ur kosten i minst tre veckor och sedan sakta introducera mjölk för att hitta den mängd man tål.

Kan hjälpa kroppen

Som laktosintolerant kan man hjälpa kroppen genom att bryta ned laktosen, mjölksockret, redan innan man äter. Det kan man göra själv genom att använda särskilda tabletter med enzymet laktas. Dessa kan man tillsätta direkt i maten eller ta samtidigt som man äter laktoshaltig mat. Då bryts laktosen ned och man slipper jäsningen i magen. Tabletterna finns att köpa på apotek eller i hälsokostaffärer.

Låglaktosprodukter

I de flesta livsmedelsaffärer finns flera sorters låglaktos- eller helt laktosfria produkter. Det är vanliga mejerivaror där man har tillsatt laktas. Eftersom mjölksockret redan är nedbrutet smakar de lite sötare än vanliga mejerivaror.
I syrade produkter som filmjölk och yoghurt samt i ostar som har lagrats mer än tre månader, har laktosen brutits ned helt eller till stor del och de är naturligt låglaktoshaltiga.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

Texten på denna sida ger övergripande fakta om laktosintolerans. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Citron- och apelsinpaj med hallon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com