Senaste foruminläggen

Soja-allergi


sojabönor Sojabönan är en baljväxt liksom jordnöten. Den har en hög proteinhalt och är ett bra alternativ till kött. Både tofu och sojamjölk görs av sojabönan och rekommenderas ofta som ersättning om man inte tål mjölk.

På mjölkfri.com undviker vi soja eftersom det förekommer att mjölkallergiker även utvecklar allergi mot soja.

Vad är soja-allergi?

När man som sojaallergiker får i sig soja reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i sojan.  Det förekommer att soja-allergiker även är allergiska mot andra födoämnen. Även jordnötsallergiker kan reagera mot soja och om man har extremt svår jordnötsallergi bör man undvika produkter som innehåller soja.

Olika symptom

Liksom vid mjölkallergi kan reaktionen vara skiftande och ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. De vanligaste symptomen är magont, diarré, svullnad i ansiktet, luftrörsbesvär, nässelutslag eller eksem. Några kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först efter att ha fått i sig större mängder. Vid mycket svår sojaallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafalytisk) chock och behöver läkarvård omedelbart eftersom det kan leda till livshotande reaktion.

Diagnos

Man kan ställa diagnos på flera sätt. Det vanligaste är att man tillsammans med läkare utesluter alla sojaprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter sojaprodukter.

Man kan även göra allergitester, genom pricktest eller blodprov. Då ska det ge en reaktion när huden eller blodet utsätts för sojaprotein. Det är dock inte en helt säker metod eftersom alla inte ger utslag på allergitester. Det säkraste sättet är att lyssna på kroppen – mår man dåligt när man får i sig soja så ska man undvika det.

Produkter som innehåller soja

Sojamjöl används bland annat för att ge bröd ljusare färg och sojaprotein för att höja proteinhalten i olika livsmedel. Därför är det noga att man läser alla innehållsförteckningar. Köper man till exempel en hamburgare kan både brödet, dressingen och själva burgaren innehålla soja.
Det finns flera sorters yoghurt, flytande drycker och vaniljvisp som är gjorda av soja och de står ofta tillsammans med andra allergiprodukter i livsmedelsaffären. Tänk på att sojagroddar är sojabönor.

Sojalecitin och sojaolja

Sojalecitin (E322) är ett emulgeringsmedel som används för att blanda fett och vatten, till exempel när man tillverkar margarin och viss choklad. Sojalecitinet utvinns ur sojabönan, men mängden sojaprotein i den färdiga produkten är så liten att den knappt går att mäta. Därför klarar de flesta soja-allergiker lecitinet.

Raffinerad sojaolja ska inte innehålla några sojaproteiner och därför fungera för soja-allergiker. Men om man är extremt allergisk är det säkrast att undvika sojaoljan eftersom rester av proteiner eventuellt kan finnas kvar från själva hanteringen.

Sojasås

Med sojasåser menar vi den flytande soja som används i matlagning, tex Mrs Chengs kinesiska eller japanska soja, Kikkoman etc.
Livsmedelsverket har analyserat olika sojasåser för att undersöka om de innehåller gluten. Gluten fanns inte i någon sojasås, inte heller om såserna var gjorda på vete eller vetemjöl.

Testmetoderna för att hitta sojaprotein är inte är lika känsliga för de små mängder  som såserna skulle kunna innehålla. Därför har Livsmedelsverket inte undersökt dem. Många sojaallergiker kan äta sojasås eftersom proteinet jäser och förändras så mycket under tillverkningen, att det i princip inte innehåller sojaproteiner längre.

På mjölkfri.com använder vi sojasåser i några recept. Recepten kallas då inte sojafria, men sojan kan lätt ersättas med extra salt eller buljong om du är mycket känslig mot sojaprotein.

Sidan är granskad av:
Kent Åke Henricson
Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset  Halmstad

Texten på denna sida ger övergripande fakta om soja-allergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.

Tillbaka

Recept

Rårakor

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com