Senaste foruminläggen

Sluta-Röka-linjen fyller tio år

Sluta-Röka-linjen fyller tio år

Rökning är ingen bra kombination med astma och allergier, det visar den ena studien efter den andra. Sluta-Röka-linjen, 020-84 00 00, som hittills hjälpt 10 500 personer att bli rökfria firar nu tio år.

När linjen startades rökte 18 procent av Sveriges befolkning. Idag röker 14 procent.

Gratis hjälp

Omkring 35 000 personer har hittills sökt hjälp hos Sluta-Röka-Linjen.
 – Framgången beror på att vi kan ta emot rökaren där hon är. Vare sig hon finns på jobbet, på badbryggan eller vid köksbordet så har vi vår mottagning öppen. Dessutom är det gratis vilket också är viktigt för den som söker hjälp, säger professor Hans Gilljam, huvudansvarig för Sluta-Röka-linjen till hemsidan tobaksfakta.

Linjen startades för tio år sedan av Cancerfonden, Folkhälsoinstitutet, Apoteket AB, Hjärt-Lungfonden och Centrum för folkhälsa inom Stockholms läns landsting. Idag bekostas verksamheten av Socialdepartementet.

40 procent slutar

Det professionella stödet som ges av linjens avvänjare leder till att hela 40 procent av dem som ringer lyckas bli rökfria. Samtalen kommer från hela landet. Fler kvinnor än män ringer, många samtal kommer även från anhöriga. Den yngste rökaren som har ringt och sökt hjälp var 12 år och den äldste som ringt var 100 år. Båda ville ha hjälp att sluta.  

Läs mer på tobaksfakta och på Sluta-Röka-linjens hemsida.

Bilden visar Sluta-Röka-linjens hemsida.Skrevs: 09:56 den 29 september 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pastasallad, 4-6 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com