Senaste foruminläggen

Mjölkfritt eller laktosfritt?

Mjölkfritt eller laktosfritt?

I takt med att det kommer allt fler laktosfria produkter, blir det vanligare att mjölkallergiker blir bjudna på laktosfritt. Men laktosfritt och mjölkfritt är inte samma sak. Bjuder du en mjölkallergiker på laktosfria produkter blir han eller hon sjuk – och det är ju inte meningen. Följ med när vi reder ut begreppen.

Laktosfria produkter är vanliga mejeriprodukter där man helt tagit bort mjölksockret. I låglaktosprodukter har man brutit ned mjölksockret till viss del, vilket gör att den som är laktosintolerant bättre klarar att äta dem.

Laktosintolerans är normalt

Laktosintolerans är ingen allergi utan ett normaltillstånd hos större delen av världens vuxna befolkning. Som barn har de allra flesta enzymet laktas i sina tunntarmar. När barnet dricker mjölk bryter laktasen ned mjölksockret, laktosen, och kan tillgodogöra sig mjölken. När barnet blir äldre sjunker oftast laktasnivån i tarmarna och man bryter inte ned mjölksockret lika bra.

Om man då ändå dricker mjölk kan man enkelt säga att mjölksockret börjar jäsa i tarmen och man får en bullrig och gasig mage. Inte så trevligt med andra ord. Därför slutar många vuxna att dricka mjölk runt om i världen.

Vuxenmjölkdrickning – en nordisk förmåga

I de nordiska länderna däremot, har vi genom årtusendena behållit vår förmåga att bryta ned mjölksockret även i vuxen ålder, vilket har lett till att vi även som vuxna kan dricka mjölk utan att bli dåliga i magen. Därför är laktosintolerans ett förhållandevis ovanligt tillstånd i Sverige, med runt 3-4 procent av den vuxna befolkningen enligt Livsmedelsverket. Runt Medelhavet kan man räkna med att hälften av den vuxna befolkningen är laktosintolerant och i vissa länder i Asien är i princip alla vuxna laktosintoleranta.

Laktosintolerant = mjölk, ja det kan funka

För den laktosintolerante är det alltså mjölksockret som är boven. Fördelen är att mjölksockret kan tas bort eller brytas ned i specialprodukter. Men även i syrade produkter som filmjölk och creme fraiche eller ostar som är lagrade mer än tre månader är mjölksockret till viss del nedbrutet. Därför behöver de flesta laktosintoleranta inte sluta äta mejeriprodukter, det gäller bara att komma på vilka som passar just mig.

Mjölkallergisk = mjölk, nej tack

För den som är allergisk mot mjölk är det själva mjölkproteinerna som är boven. Får man i sig mjölkproteiner får man en allergisk reaktion och denna kan vara olika allvarlig beroende på vilka symptom man får och hur känslig man är. Gemensamt för allergiker är att man helt får ta bort mjölkprodukterna. Det går alltså inte att äta laktosfritt eftersom mjölkproteinerna finns kvar även i de laktosfria produkterna. Inget från kossan alltså!

Mjölkfria alternativ

En del mjölkallergiker kan äta produkter av får- eller getmjölk, men långt ifrån alla. Därför är det bra att diskutera med sin läkare om hur man ska göra.
Men vad ska man äta istället för mejeriprodukter? Idag finns det flera bra alternativ. Några av de vanligaste är havre-, soja- eller risbaserade. Om du tål soja är det ett bra alternativ med stort utbud. På mjölkfri.com undviker vi dock soja eftersom det förekommer att mjölkallergiker även utvecklar allergi mot soja.
På sidan ”istället för mjölk” hittar du en mängd mjölkfria alternativ. Här har vi samlat produkter som går att finna i de flesta större affärer. Tipsa oss gärna om du hittar andra bra produkter.

Läs mer om:

I glasen på bilden är det (fr. vänster) havredryck och mjölkSkrevs: 12:03 den 21 oktober 2008 | I kategorin: Lästips | Skriv ut

Recept

Kanelbullar, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com