Senaste foruminläggen

Lärande datasystem hittar allergiframkallande ämnen

Datorbaserade modeller är ett viktigt verktyg för att förstå allergier. Daniel Soeria-Atmadja har i samarbete med andra allergiforskare tagit fram en karta över hur effekterna av 89 olika allergener förhåller sig till varandra. Dessutom har han använt datamodeller för att studera likheter och olikheter i hur patienters immunförsvar reagerar mot olika allergiframkallande ämnen.

En allergi är när immunförsvaret reagerar mot främmande substanser som normalt är ofarliga för människor, oftast mot proteiner från exempelvis pollen, olika livsmedel, pälsdjur eller mögel. Dessa proteiner kallas allergener.

I samarbete med andra allergiforskare har Daniel Soeria-Atmadja med hjälp av datamodeller tagit fram en karta över hur effekterna av 89 olika allergener förhåller sig till varandra.

– Det är till exempel vanligt att personer som är allergiska mot björkpollen också blir allergiska mot äpple.

Hur allergener påverkar varandra

Forskarna har tagit fram kartan genom att mäta immunreaktionen i blodet från över tusen individer som utsatts för flera typer av allergener. Forskarna har exempelvis mätt hur björkallergi hänger ihop med allergi mot äpple, kvalsterallergi och allergi mot äpple, björkallergi och kvalsterallergi. På så sätt har de fått fram en bild av hur alla 89 allergenerna påverkar varandra.

– Kartan kan sedan vara ett hjälpmedel för att identifiera sannolika korsreaktioner, säger Daniel Soeria-Atmadja. Kartan kan också hjälpa läkarna att tolka resultaten från ett allergitest.

Web-verktyg för läkare

Daniel Soeria-Atmadja forskning har redan givit ett praktiskt användbart resultat, ett web-verktyg som finns tillgängligt på Livsmedelsverkets internationella hemsida.

– Genom att elektroniskt ange aminosyrasekvensen för ett protein kan man med detta verktyg värdera proteinets risk att vara allergen, berättar Daniel Soeria-Atmadja.

Den Europeiska myndigheten för livsmedel och foder, EFSA, har använt modellerna eftersom de bland annat kan hjälpa till att svara på frågan om det finns en risk att genetiskt modifierade livsmedel ger upphov till allergier.

Projektet har huvudsakligen finansierats av Vinnova samt Cancer- och Allergifonden.

Livsmedelsverkets internationella hemsida kan du läsa mer om databasen och andra fakta om olika allergier.

Daniel Soeria-Atmadja lägger fram sin avhandling om de datorbaserade modellerna vid Uppsala universitet den 7 november.


Källa: Uppsala UniversitetSkrevs: 12:10 den 3 november 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Iskall melondrink

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com