Senaste foruminläggen

Rusta upp skolorna

Rusta upp skolorna! Den uppmaningen kommer från Astma- och Allergiförbundet som kräver ett statligt stöd till åtgärder av bristfälliga inomhusmiljöer i skolor. Kravet ligger i linje med Lärarförbundets krav på ett särskilt ROT-program för upprustning av skolor.

Astma- och Allergiförbundet menar att skolornas inomhusmiljö har stora brister, vilket bland annat Boverkets STIL 2-undersökning visar. I undersökningen som omfattar 130 skolor i hela landet, har 81 procent av skolbyggnaderna fukt i konstruktionen eller fuktskada. Två av tre undersökta objekt hade sämre förutsättningar för god luftkvalitet och 40 procent av de undersökta byggnaderna hade inte godkända protokoll från den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK).

Sjukskrivna länge

Förbundet pekar på en studie vid Umeå universitet som visar att 45 procent av dem som drabbats av sjuka hus-besvär fortfarande är sjukskrivna i någon form efter mer än sju år. Undersökningen är den första uppföljning av dessa patienter som skett i Sverige. Enligt studien är det så många som 20 procent som aldrig återgår till arbetsmarknaden.

Statligt investeringsstöd

Kommunerna som har ansvaret för skolbyggnaderna saknar ofta resurser för åtgärder. Astma- och Allergiförbundet föreslår därför i sitt 6-punktsprogram för inomhusmiljön att ett statligt investeringsstöd inrättas för att åtgärda skolornas bristfälliga inomhusmiljö.
– Vi hoppas att regeringen ska ta utöka ROT-programmet och satsa på en rejäl upprustning av den bristfälliga inomhusmiljön i skolorna, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn.

Källa: Pressmeddelande från Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 10:19 den 19 december 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Het räksås med pasta, 4-6 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com