Senaste foruminläggen

Omega 3-fetter minskar risken för barns allergier

Omega 3-fetter minskar risken för barns allergier

Omega 3-fetter verkar skydda barn som riskerar att bli allergiska, visar en studie vid Linköpings universitet. Ettåringar vars mammor åt fiskolja under graviditet och amning, hade betydligt mindre allergiska reaktioner än de vars mammor inte fick tillskottet.

Studien som startade 2005 omfattade 145 gravida mammor från familjer med hög risk för allergi och astma. Från 25:e graviditetsveckan till och med tredje amningsmånaden fick de stoppa i sig nio kapslar med olja varje dag. Hälften fick fiskolja med hög halt av omega 3-fettsyror, andra hälften fick placebo i form av sojaolja. - Dosen är något högre än livsmedelsverkets rekommendationer för vuxna, med tanke på  att kvinnorna var gravida, säger immunbiologen Malin Fagerås Böttcher, som lett studien tillsammans med barnallergologen Karel Duchen.

Dosen motsvarar en portion lax (120-150 g) om dagen. Annan fet fisk är makrill, sill och öring. Även inlagd sill innehåller omega-3-fett.

Fet fisk bästa källan

- Fet fisk är det bästa sättet att få i sig omega-3-fett, eftersom fiskfettet är biologiskt aktivt. Det finns även andra grupper av omega-3-fett i till exempel linfrö och rapsolja, men då måste kroppen omvandla det för att det ska bli biologiskt aktivt. Det innebär att vi måste äta kopiösa mängder, menar Malin Fagerås Böttcher.

Färre reaktioner emot ägg

Studien var dubbelblind, det vill säga att varken deltagarna eller forskarna visste vilka som fått vad.

 Det visade sig att ”fiskoljebarnen” vid ett års ålder hade mindre än hälften så mycket reaktioner på ägg som placebogruppen. Detta är ett viktigt fynd då just allergisk reaktion mot ägg tidigt i livet är starkt kopplat till senare utveckling av allergisk sjukdom som eksem och astma.Omega-3 gav effekt

Alla barn har nu fyllt två år och genomgått en klinisk undersökning avseende eksem, pricktestats för ägg, mjölk och katt och lämnat blodprov.

Att skillnaden verkligen är en effekt av omega 3-fetter styrks av en immunologisk studie av mammornas blod. De kvinnor som fått fiskolja har mindre prostaglandin E2 i blodet än de andra. Detta är en substans som triggar allergiska immunreaktioner, och man vet att den trycks tillbaka när halten av omega 3 ökar.-Vi har kunnat visa att omega 3 påverkar mammans immunologiska profil åt ett mindre inflammatoriskt håll. Teoretiskt kan detta också påverka barnets immunsystem, vilket stöds av resultatet av pricktesterna, säger immunbiologen Malin Fagerås Böttcher.

Följer upp studien

Under hösten kompletteras studien med immunologisk undersökning även av barnens blod och en eksemkontroll. Forskarna hoppas även kunna följa barnen längre upp i åldrarna för att se hur de utvecklar luftvägsallergier.

Källa: Linköpings universitetSkrevs: 12:52 den 16 oktober 2007 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Vildsvinsköttbullar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com