Senaste foruminläggen

Fisk ger högre IQ

Fisk ger högre IQ

Artonåriga pojkar som ätit fisk minst en gång i veckan sedan de var 15 år har högre kognitiv förmåga jämfört med dem som ätit fisk mera sällan. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.
– För närvarande verkar det som fisk i födan på ett värdefullt sätt kan bidra till förbättrade mentala prestationer hos manliga tonåringar, säger doktor Maria Åberg vid Sahlgrenska akademin.

Svenska forskare har jämfört svar från 3 972 femtonåriga pojkar som deltog i Sahlgrenska akademins studie, med deras testpoäng som noterades av Pliktverket tre år senare. För att bevisa effekten av fiskintaget hos deltagarna justerade forskarna för en rad faktorer som etnisk tillhörighet, bostadsort, föräldrarnas utbildningsnivå, tonåringarnas hälsotillstånd, hur ofta de tränade och deras vikt.

– Vi fann ett klart samband mellan ett frekvent intag av fisk och högre poäng när tonåringarna ätit fisk minst en gång i veckan. När de åt fisk mer än en gång i veckan fann vi en nästan dubbel förbättring, säger professor Kjell Torén som är en av projektledarna vid Sahlgrenska akademien.

Ju mer fisk desto högre värden

Forskarteamet fann bland annat att: 

Oklart vad som påverkar

Det är fortfarande oklart om exakt vilken mekanism som förklarar sambandet mellan intaget av fisk och en förbättrad kognitiv förmåga.

– Den mest allmänt accepterade teorin är att det är de långkedjiga fleromättade fettsyrorna som finns i fisk, som har en positiv effekt på kognitiv förmåga. Fisk innehåller både omega-3 och omega-6 fettsyror, som ackumuleras i hjärnan under fosterutvecklingen. Andra teorier har framförts, som att dessa fettsyror har flera olika skyddande funktioner på hjärna och blodkärl och dess positiva effekter på immunsystemet, säger Kjell Torén.

– Ett antal studier har redan visat att fisk kan ha en positiv effekt på hjärnans utveckling hos spädbarn, minska risken för demens från medelålder och vara en fördel för barn vars mödrar ätit fisk under graviditeten.

Nu är forskarna angelägna om att göra ytterligare studier för att se om resultaten påverkas av vilken sorts fisk man äter, till exempel mager fisk i fiskpinnar eller fet fisk som lax.

Studien publicerades i mars-numret av Acta Paediatrica.

Källa: Pressmeddelande från Göteborgs UniversitetSkrevs: 09:30 den 11 mars 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Sockerkaka med blåbär och hallon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com