Senaste foruminläggen

Fler än väntat får eksem av schampo och balsam

Fler än väntat får eksem av schampo och balsam

Fler än man hittills trott är allergiska mot linalool, vilket är det vanligaste parfymämnet i schampo, balsam och tvål. Över fem procent av alla som gör lapptester är allergiska mot det, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

– Av alla svenskar kan jag tänka mig att det rör sig om ungefär två procent som är överkänsliga mot linalool. Det kan låta lite, men det är allvarligt eftersom linalool finns så utbrett. Ämnet finns i nästan alla parfyminnehållande hygienprodukter, diskmedel och hemrengöringsprodukter som man kan köpa i sin närmaste mataffär, och det kan vara svårt att undvika produkterna för den som är överkänslig, säger hudläkaren Johanna Bråred Christensson som skrivit avhandlingen.

Var femte har kontaktallergi

Ungefär var femte svensk har någon form av kontaktallergi. Av alla olika ämnen som kan orsaka hudeksem är nickel absolut vanligast, men avhandlingen placerar oxiderat linalool som trea på listan, efter nickel och kobolt.

I studien lades oxiderat linalool till i lapptesterna för över 3000 patienter som ville veta vad som orsakat deras kontaktallergi. Mellan 5-7 procent av dem visade sig vara allergiska mot doftämnet.

– Att det är så vanligt med allergi beror sannolikt på att det finns linalool i så många produkter omkring oss. Det finns de som duschar ofta med duschkräm som innehåller linalool men som ändå aldrig utvecklar allergi, men vi vet att risken ökar ju mer man exponeras, säger Johanna Bråred Christensson.

Naturligt doftämne

Linalool är ett doftämne som finns naturligt i bland annat lavendel och mynta. När linalool kommer i kontakt med syre bryts det ner, oxiderar och blir allergiframkallande. Även om producenter tillför ämnen som fördröjer denna oxideringsprocess, kan det ändå efter en tids lagring och hantering bildas allergena ämnen.

Sätt på korken

– Ett sätt att försöka minska exponering för oxiderat linalool kan vara att låta bli att köpa storpack av tvål och duschkräm, och att vara noggrann med att sätta på korken igen när man använt en flaska, säger Johanna Bråred Christensson.

Enligt lag måste fabrikanterna ange på förpackningen om hygienprodukter och kosmetika innehåller linalool. Tidigare studier har visat att oxiderat linalool skulle orsaka omkring en procent av kontaktallergierna bland eksempatienter.


Fakta om de vanligaste kontaktallergierna
Runt 10-15 procent av alla svenskar har nickelallergi, vilken är den vanligaste formen av kontaktallergi.
Ungefär 2-3 procent är allergiska mot kobolt som kan finnas i oäkta smycken är kobolt. Uppskattningsvis 2 procent av alla svenskar ärallergiska mot linalool. Dessutom finns det fler ämnen, bland annat olika parfymer och konserveringsmedel, som kan orsaka kontaktallergi.


Avhandlingen heter Clinical and Experimental Studies on Oxidized Fragrance Terpenes as Contact Allergens

Källa: Göteborgs universitetSkrevs: 10:35 den 26 mars 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Galette från Perouges

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com