Senaste foruminläggen

Glad påsk!

Glad påsk!

Målade ägg, kokta ägg och godisägg. Påsken bjuder på ägg i alla färger och former. Bara under påskaftonskvällen går det åt cirka sex miljoner ägg i timmen.

Påsken förknippas för många med ägg vi äter dubbelt så många ägg som vanligt under påsken, enligt Svenska Ägg. I genomsnitt äter svensken knappt 200 ägg per år. Det är ändå lite om man jämför med spanjorerna som är EU:s verkliga äggätare med 320 ägg per person och år.

4000 ton godis

Men det är inte bara kokta ägg som går åt. Under påsken beräknas vi fylla våra påskägg med minst 4 000 ton godis. Tandläkaren Ingrid Lundvall på Folktandvården i Stockholms län äter gärna godis, men tycker att vi ska göra det med förstånd:

– Godis är gott, men småätandet innebär en evig syraattack på tändernas emalj. Helst ska man koncentrera godisätandet till ett enda tillfälle. En annan stor bov är påskmusten - läsk har samma effekt på tänderna som godis, säger hon.

Ingrids tips för hela tänder även efter påsk är att frossa snabbt. Ät helst allt godis på en gång. Duka upp till godisparty när påskäggen åker fram - och ställ sedan in godiset i skåpen i stället för att låta det stå framme. Och glöm inte att borsta tänderna morgon och kväll.

Mer om påsken

Nordiska museets hemsida kan du läsa mer om varför vi firar påsk, vad ordet påsk kommer ifrån och varför vi äter så mycket ägg.

I vår receptsamling hittar du recept som passar till påsken, både med och utan ägg.

Källor: Jordbruksverket, Svenska Ägg och Folktandvården Stockholms Län ABSkrevs: 14:12 den 9 april 2009 | I kategorin: Mjölkfri.com | Skriv ut

Recept

Långkål

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com