Senaste foruminläggen

Pollenallergisk – se upp för korsreaktioner

Pollenallergisk – se upp för korsreaktioner

Nu är pollensäsongen igång vilket inte minst märks på apotekens försäljning av allergiläkemedel. För en del pollenallergiker ökar nu även risken för allergiska reaktioner mot vissa livsmedel.

På apoteken märks pollensäsongen tydligt.
– Vi ser redan en fördubbling av försäljningen av allergiläkemedel jämfört med förra månaden. Den största ökningen följer tydligt vårvärmens ankomst och var det är mest pollen i dagsläget. Skillnaderna mellan olika län är stor och det syns att säsongen har startat i södra och västra Sverige och nu är på väg uppåt i landet, säger Mikael Nilsson, kategorichef på Apoteket AB.

Nästäppa, rinnsnuva, nysattacker, trötthet och klåda i ögon är vanliga symptom vid pollenallergi. Många av symptomen kan lindras med receptfria allergimediciner medan andra kräver receptbelagda mediciner.

För pollenallergiker ökar även risken för allergiska reaktioner mot mat. Till exempel kan morötter, äpplen och nötter i samband med pollensäsongen skapa allergiska reaktioner hos personer som annars inte är överkänsliga mot just dessa.

Fenomenet kallas allergisk korsreaktion och beror på att det i pollenkornet finns ämnen som liknar det som finns i födoämnet. De vanligaste symptomen är klåda och blåsor i munnen men även svullnad i läppar och hals. För att slippa korsreaktioner rekommenderar Apoteket att behandla pollenallergin och undvika dessa födoämnen.

Fler tips och en lista på de födoämnen som kan ge allergiska reaktioner hittar du på apotekets hemsida.

Källa: ApoteketSkrevs: 11:06 den 14 april 2009 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Citron- och apelsinpaj, ägg- och glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com