Senaste foruminläggen

Dags för nässelsoppa och kirskålspaj

Dags för nässelsoppa och kirskålspaj

Gott, nyttigt och gratis - det är inte ofta man hittar den kombinationen, men just nu växer både nässlorna och kirskålen för fullt. Så passa på att förena nytta med nöje och gör soppa och paj på primörerna.

De späda skotten av nässlor och kirskål är riktiga vårprimörer. Kirskål - vilket även kallas kers eller skvallerkål - är ett av våra mest svårutrotade ogräs eftersom dess jordstammar bildar nya skott om de bryts eller grävs av. Både kersen och brännässlor växer ofta i stora bestånd och brännässlorna sprider sig med underjordiska underlöpare. Hittar du en, hittar du oftast flera.
 
Både nässlor och kirskål växer i hela landet och har använts i matlagning i flera hundra år, men ingen av dem brukar vara välkomna i trädgården. Så passa på att göra paj av den späda kirskålen och soppa av nässlorna om du händelsevis råkar ha dem i trädgården. Annars behöver man ofta inte gå långt för att hitta dem.

Och visste du förresten att du kan använda riktigt späda maskrosblad i sallladen? Om du tycker om besk sallad som ruccola kan det vara värt ett försök. Dessutom kan du steka de späda blommorna i mjölk- och sojafritt margarin.

På bilden längst upp ser du brännässlor till vänster och kirskål till höger. På bilden här till höger ser du en maskros.Skrevs: 22:08 den 21 april 2009 | I kategorin: Mjölkfri.com | Skriv ut

Recept

Tårtbotten, äggfri (med fiberhusk)

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com