Senaste foruminläggen

Ny hemsida ska ge friskare hjärtan

Ny hemsida ska ge friskare hjärtan

Karolinska Institutet och Hjärt-Lungfonden har lanserat en hemsida med de senaste rönen kring vad som kan förhindra att hjärtat blir sjukt. Sundkurs är ett webbaserat utbildningsprogram om livsstil som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar, med målet att nå en halv miljon patienter redan första året.

Hemsidan Sundkurs som vänder sig både till sjukvården och till allmänheten är en unik satsning för hjärthälsan.

– Det är första gången vetenskapligt baserade råd samlas på det här sättet och täcker in allt från vår kost till motion, rökning och stress. Det är oerhört efterfrågat i vården och kan på sikt betyda mycket för svenska folkets hjärthälsa, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet.

Vetenskapliga rön

Sundkurs innehåller råd om livsstil som både kan förebygga hjärt-kärlsjukdom och förbättra prognosen för dem som redan har drabbats av sjukdom. Materialet bygger på de senaste vetenskapliga rönen och uppdateras kontinuerligt. Det ska nu spridas till vårdpersonal över hela Sverige. Förhoppningen är att via föreläsningar och information på webbplatsen nå minst 5 000 personer inom vården under det närmaste året och genom dem minst en halv miljon patienter runt om i landet.

Vill höja kunskapsnivån

Även allmänheten kan ta del av råden direkt på nätet. Målet är en höjd kunskapsnivå hos svenska folket.

– Ett av Hjärt-Lungfondens mål är att halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt och rädda 5 000 liv om året. Vi ser det här som en av vägarna att nå det målet och att ta ett ansvar som samhället hittills inte riktigt har tagit, säger Staffan Josephson, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.

Sundkurs är framtaget av professor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet, i samverkan med Karolinska Institutet Education, och finansierat av Hjärt-Lungfonden. Sjukvårdspersonal kan få tillgång till utbildningsmaterialet genom att kontakta Jan Pettersson, projektledare på Karolinska Institutet Education.

Källa:
Karolinska institutet, bilden visar en del av hemsidan sundkurs.seSkrevs: 10:05 den 27 april 2009 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Persikomoussetårta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com