Senaste foruminläggen

Allergiframkallande ämnen i var fjärde kemisk produkt

Allergiframkallande ämnen i var fjärde kemisk produkt

Var fjärde kemisk konsumentprodukt innehåller allergiframkallande ämnen, visar en rapport från KemI och SCB. Oftast handlar det om färger, utfyllnadsmedel/spackel, lim, desinfektionsmedel och rengöringsmedel.

Rapporten Miljö- och hälsofarliga kemikalier från KemI och SCB innehåller en specialstudie av allergiframkallande ämnen i kemiska produkter, vilken gjordes under 2007.

Tredubbling på tio år

Det finns allergiframkallande ämnen i 26 procent av de konsumenttillgängliga kemiska produkterna. I rapporten kan man läsa att formaldehyd fortfarande är lika vanligt som konserveringsmedel, trots att ämnet har uppmärksammats ur allergisynpunkt i exempelvis spånplattor.

Förutom formaldehyd används andra allergiframkallande konserveringsmedel som vissa isotiazoloner. Användningen av dem i bland annat färg, lim och rengöringsmedel har fördubblats de senaste tio åren och användningen i konsumentprodukter har ökat tre gånger.

Bland de allergiframkallande ämnen som är vanligast i konsumentprodukter finns metyletylketoxim som används för att förhindra att det bildas skinn på ytan i färgburken. Användningen av epoxiprodukter som innehåller allergiframkallande ämnen ökar också kontinuerligt.

På SCB:s hemsida finns rapporten  Miljö- och hälsofarliga kemikalier och mer statistik.

Källa: SCBSkrevs: 11:39 den 29 april 2009 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Bakad potatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com