Senaste foruminläggen

Tarmfloran hos nyfödda kan spela roll för allergi

Tarmfloran hos nyfödda kan spela roll för allergi

Risken att utveckla vissa typer av allergier kan spåras i tarmfloran redan hos barn som är en vecka gamla. Gemensamt för dessa barn är att de har färre arter av tarmbakterier som kallas bifidobakterier och laktobaciller. Det visar Ylva Sjögren i en avhandling vid Stockholms universitet.

Personer med atopisk allergi drabbas av eksem, hösnuva eller astma efter kontakt med viss mat, pollen eller pälsdjur. De senaste årtiondena har förekomsten av allergier ökat samtidigt som flera livsstilsfaktorer har förändrats.
 
– En förklaringsmodell är att vi idag utsätts för lägre mikrobiella stimuli än tidigare. Direkt efter födseln sker en tillväxt av åtskilliga arter av bakterier i spädbarns tarmar. Dessa tarmbakterier verkar, enligt djurstudier, vara viktiga för immunförsvarets mognad, säger Ylva Sjögren.
 

Bra med äldre syskon och bakterier

I sin avhandling har Ylva Sjögren undersökt hur spädbarns tarmflora påverkar allergiutveckling och immunförsvarets mognad hos barn under de fem första levnadsåren. Ett antal bakterier som vanliga i tarmarna hos ammade spädbarn analyserades och avföringsprover samlades in under de två första månaderna. Därefter följdes barnen med provtagningar och läkarbesök upp till fem års ålder.
 
– Vid en veckas ålder hade de barn som inte utvecklade allergi oftare en typ av bifidobakterier och en typ av laktobaciller än de barn som utvecklade allergi. Vi såg också att äldre syskon och en hemmiljö med fler bakterier var kopplat till att spädbarn hade fler arter av bifidobakterier. Det skulle kunna förklara tidigare fynd om att barn som växer upp med äldre syskon eller i hem med mer bakterier inte lika ofta blir allergiska, säger Ylva Sjögren och fortsätter:
 
– Resultaten vi kom fram till är spännande, men mycket är fortfarande oklart när det gäller hur vi påverkas av alla de bakterier som finns i och runt oss. Men en slutsats är att vi kanske ändå borde tänka till lite innan vi använder starka rengöringsmedel och bakteriedödande hygienprodukter i vår vardag.
 

Oklart med tillskott av laktobaciller

Flera studier visar att risken att utveckla allergi ökar om en förälder är allergisk och ytterligare ökar om båda föräldrarna är allergiska. Kan man förbättra chanserna att slippa allergier genom att äta laktobaciller?
 
– Det är fortfarande oklart om man skulle kunna minska risken för framtida allergiutveckling genom att äta laktobacilltillskott. Flera studier pågår inom området och några visar en viss effekt när det gäller mindre allergiutveckling om barnet fått tillskott tidigt i livet och även om mamman ätit tillskott under graviditeten. Samtidigt visar andra studier att det inte påverkar och det finns även en studie som visar motsatsen. Det går därför inte idag att rekommendera laktobacilltillskott för mindre risk att bli allergisk, säger Ylva.
 
Som mjölkallergiker får man inte i sig syrade produkter i samma utsträckning som dem som äter filmjölk eller youghurt. Har ni sett att det påverkar tarmfloran och kan jag själv förbättra min bakterieflora genom att tex äta syrade produkter som oliver eller ta laktobaciller som tillskott?
 
– En vuxens persons tarmflora verkar vara relativt stabil och de bakterier som används för att syra vanlig yoghurt och fil påverkar inte vår tarmflora. I vissa produkter finns laktobaciller och bifidobakterier tillsatt, men fortfarande är mycket oklart kring om de kan växa till i tarmen. Detsamma gäller för andra syrade livsmedel. Tillskott skulle kunna vara bra efter/under antibiotikakurer och inför utlandsresor för att minska diarré, avslutar Ylva.
 
Avhandlingen heter Early-life gut microbiota and breast milk oligosaccharides in relation to childhood immune maturation and allergy. Läs mer på hemsidan för Stockholms Universitet.
 
Källa och foto på Ylva Sjögren: Stockholms Universitet

Foto på bebis: ShutterstockSkrevs: 09:52 den 19 maj 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Pannkakor, äggfria (med jäst)

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com