Senaste foruminläggen

Kontaktallergitester kan luras

Kontaktallergitester kan luras

Testerna som görs för att hitta personer med kontaktallergi mot textilfärger som används för att färga syntetkläder, kan visa fel. Föroreningar i testerna gör att patienten i själva verket kan vara allergisk mot ett helt annat ämne än det man testar för, visar en avhandling vid Lunds universitet.

– Oftast är det färgämne som används inte rent. Det förekommer även andra kemiska ämnen i färgen. Testningen kan också ge olika testresultat beroende på att färgämnen från olika leverantörer kan innehålla olika halt av rent färgämne och olika föroreningar, säger läkaren Kristina Ryberg, som disputerat vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet.

Eftersom testerna kan visa fel är det viktigt att de testande läkarna är medvetna om att patienten kan vara allergisk mot ett helt annat ämne än den färg som testet egentligen avser.

I studierna använde Kristina Ryberg ett test med en mix av färger, vilket kan vara ett alternativ när det inte går att göra omfattande screening med enskilda färgämnen för att upptäcka allergier mot dem.

I studien visade sig en orange färg vara en av de mer allergiframkallande färgerna. Men färgen kan vara svår att se.
– Exempelvis kan svarta klädesplagg vara färgade med andra färger än svart för att plaggen ska få den önskade nyansen!

Kristina Ryberg såg ett samband mellan allergier mot det svarta färgämnet parafenylendiamin som används i hårfärg och allergier mot textilfärgämnen i kläder. Hon fann även att färgämnen som kan ge kontaktallergi kan hittas i kläder som säljs inom EU, trots att dessa färgämnen är upptagna på en lista över ämnen som inte bör användas för färgning av tyger.

Avhandlingen heter Contact Allergy of Textile Dyes, Clinical and Chemical Studies on Disperse Dyes och är gjord vid Yrkes- och Miljödermatologiska avdelningen på Hudkliniken vid UMAS.

Källa: Universitetssjukhuset MAS

Foto: Shutterstock (Bilden illustrerar färger men är inte de färger som används i tester eller för att färga kläder.)Skrevs: 10:08 den 4 augusti 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Plättbakelser

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com