Senaste foruminläggen

Fisk – lika nyttigt som vi lärt oss

Fisk – lika nyttigt som vi lärt oss

Trots larmrapporter om att en del fiskar kan innehålla skadliga miljöföroreningar, överstiger nyttan med fisk i de allra flesta fall.
- Ett problem med de nuvarande råden är att riskerna med fisk ofta betonas mer än nyttan, vilket kan skrämma till exempel gravida från att äta fisk, säger Wulf Becker professor och en av författarna till rapporten Fiskkonsumtion – risk och nytta, som kom tidigare i år.

I rapporten Fiskkonsumtion – risk och nytta, har Livsmedelsverket gått igenom det vetenskapliga underlag som finns, bland annat verkets egna riskvärderingar kring miljöföroreningarna dioxin, PCB och kvicksilver.

Sedan har riskerna  vägts mot de näringsmässiga fördelarna med fisk. Fisk är till exempel rik på D-vitamin, jod och selen. Fet fisk, som lax och sill, innehåller dessutom mycket omega-3-fettsyror.

I rapporten tas hänsyn till vilken typ av fisk vi svenskar äter, och i vilka mängder. Det visar sig att de flesta äter mycket lite av den fisk som kan innehålla högre halter miljöföreningar.

Fisk två till tre gånger i veckan

Var fjärde svensk äter i dag fisk mindre än en gång per vecka och bara var tredje äter fisk två gånger per vecka eller mer. Livsmedelsverkets nuvarande kostråd är att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

- Aktuell forskning visar att risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man äter fisk. För personer som aldrig äter fisk kan risken att dö i hjärtinfarkt minska med så mycket som en fjärdedel, om de börjar äta fisk, säger Wulf Becker.

Rapporten Fiskkonsumtion – risk och nytta, ligger till grund för en översyn av kostråden om fisk som pågår vid Livsmedelsverket.

Källa och bild på Wulf Becker: LivsmedelsverketSkrevs: 08:35 den 24 oktober 2007 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Ugnsbakad lax med lime

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com