Senaste foruminläggen

Äppeltips för allergiker

Äppeltips för allergiker

I Norden är det vanligt att björkpollenallergiker även reagerar på äpplen. Men det betyder inte att alla måste undvika äpplen helt. Det finns både knep att ta till och äpplen som är mer allergivänliga än andra.

Korsallergi mellan björkpollen och äpplen är vanligt i Sverige och resten av Norden. Det beror på att proteinet Mal d 1 i äpplen påminner om proteinet Bet v 1 som finns i björkpollen. Äppleallergin ger vanligen klåda och svullnad i munnen och svalget, men det finns även de som får fler symptom eller till och med kraftiga allergiska reaktioner. De som är allergiska mot äpplen, utan att vara allergiska mot björkpollen, reagerar troligtvis mot ett helt annat protein och får oftare svårare symptom.

Uppvärming hjälper

Halten av proteinet Mal d 1 är generellt lägre i nyplockade äpplen. Vid lagring ökar halten och då oftast i skalet. Så nyplockade äpplen är som regel bättre än lagrade äpplen. Ett knep är att skala och sedan mikra äpplet en kort stund eller skala och klyfta äpplet och låta det ligga i rumstemperatur innan du äter det. Eftersom proteinet är värmekänsligt klarar många korsallergiker även att äta tillagade äpplen i en äppelkaka eller som äppelmos.

Undersöker olika sorter

På Sveriges Lantbruksuniversitet på Balsgård i nordöstra Skåne har man i olika omgångar undersökt halten av proteinet Mal d 1 i drygt hundra äppelsorter. Undersökningarna visar att många av de äppelsorter som säljs i affärerna, som till exempel Granny Smith och Golden Delicious, har ganska höga proteinhalter. Men undersökningen visade också att det finns äpplen med låga eller mycket låga proteinhalter som sorterna Gloster, Criterion, Boskoop, Mio och Redfree.

Tyvärr räcker det dock inte att bara veta vilken sort som kan innehålla lägre halt av proteinet Mal d 1 eftersom det är många faktorer som kan påverka hur hög halten blir – allt från hur och var äpplet odlas och när det skördas till hur och hur länge det lagras.

Nya sorter på gång

På Balsgård håller man på att ta fram en ny lågallergen äppelsort. Det heter B0654 och går under smeknamnet Allgott. Arbetet med att ta fram Allgott påbörjades år 2003 med stöd från forskningsrådet Formas och drivs vidare tack vare forskningsanslag från Cancer- och allergifonden samt Stiftelsen Lantbruksforskning. Dessutom undersöker man olika lagringsformer och arbetar för att ta fram nya äppelsorter som inte bara är lågallergena utan även har höga halter av antioxidanter och dessutom är tåliga mot skadeangrepp som äppelskorv. 

Helena Persson Hovmalm och Hilde Nybom som arbetar inom projektet menar att det är svårt att veta när vi kan se Allgott ute i affärerna. Sorten är ute för provodling hos olika odlare för att se om det är en sort som verkligen lämpar sig för odling. För att en sort ska vara bra behövs flera goda egenskaper som att den ska vara frisk, bära mycket frukt osv. Så beroende på vad odlarna anser, får vi se vad som händer med Allgott.

Tala med din läkare

Om du är allergisk mot äpplen ska du inte prova själv utan först tala med din läkare, eftersom det är individuellt om man kan äta äpplen eller inte.

Läs mer: På SLU:s hemsida kan du läsa mer om forskningsarbetet kring Allgott 

På hemsidan för Sveriges Pomologiska sällskap har man en lista med äpplen som är lämpliga för allergiker. (listan bygger på erfarenhet, inte på forskning)

I vår receptsamling hittar du bland annat receptet på äppel- och plommonpajen på bilden ovan. Pajen är fri från mjölk, soja, gluten och ägg.

Källor:
- Frukt&Bär nr 10 maj 2009, artikeln ”Äpplen för allergiker” av Helena Persson Hovmalm och Hilde Nybom. Tidningen Frukt&Bär ges ut av GRO som är en branschorganisationen för dem som producerar bär, frukt, grönsaker, potatis och prydnadsväxter. Förbundet har cirka 3 000 medlemmar och ingår i LRF (Lantbrukarnas Riksförbund).
- Allergi i praxis nr 1 2007, artikeln Nytt om korsallergier av Nils E Eriksson.Skrevs: 09:26 den 28 september 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Kyckling med mangotäcke

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com