Senaste foruminläggen

Låg födelsevikt ökar risken för astma

Barn som föds med låg födelsevikt har en ökad risk för att utveckla astma senare livet, visar en ny studie från Karolinska Institutet. Studien, som publiceras i oktobernumret av tidskriften Pediatrics, bygger på information om astmaförekomst hos 10 918 tvillingar ur det svenska Tvillingregistret.

Varje tvilling länkades till det rikstäckande medicinska födelseregistret (MFR), där bland annat födelsevikt och gestationsålder – hur långt graviditeten är gången när barnet föds – finns registrerat.  Då tvillingar har samma gestationsålder samt delar arvsanlag, miljö i livmodern och förhållanden under tidig uppväxt är tvillingstudier ett utmärkt sätt för att undersöka sambandet mellan fostertillväxt och sjukdom i barndomen.

– Vår studie visar att det finns ett klart samband mellan fostertillväxt och astma som är oberoende av gestationsålder och miljömässiga respektive genetiska faktorer, säger Catarina Almqvist Malmros, barnläkare och forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Barn med astma ökar stadigt

Man räknar med att ungefär var tionde svensk lider av astma och de senaste decennierna har antalet barn med astma ökat stadigt. Samtidigt föds allt fler barn med låg födelsevikt. Låg födelsevikt kan ses som ett tecken på undernäring i fosterstadiet och studien tyder på att hämmad fostertillväxt påverkar fostrets lungutveckling.

Publikationen heter “Familial factors do not confound the association between birth weight and childhood asthma” och publiceras i Pediatrics 2009 Oct;124(4):e737-43. Författare är Ortqvist AK, Lundholm C, Carlström E, Lichtenstein P, Cnattingius S & Almqvist C.

Läs mer om Tvillingregstret på Karolinska Institutets hemsida.

Källa: Karolinska InstitutetSkrevs: 09:10 den 12 oktober 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Kycklingwok

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com