Senaste foruminläggen

Allergiförbund kräver vaccin även för äggallergiker

– Vaccin måste finnas för alla, även de som är äggallergiska, skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn i ett brev till socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson.

Astma- och Allergiförbundet anser att om myndigheterna uppmanar alla medborgare att vaccinera sig mot svininfluensan måste de också se till att det finns vaccin åt alla – även åt äggallergikerna.

I ett brev till Göran Hägglund och Maria Larsson skriver Ingalill Bjöörn att Astma- och Allergiförbundet känner stor oro för att många människor med äggallergi kommer att bli utan vaccin mot svininfluensan på grund av att alla landsting/regioner inte har resurser och kompetens för att allergitesta personer med svår äggallergi mot det äggbaserade vaccinet Pandemrix. Vaccinet Celvapan som har godkänts av EMEA (det europiska läkemedelsverket) är cellbaserat och äggfritt, men det har Socialstyrelsen inte beställt.

Pricktest med vaccinet

Äggallergiker ska pricktestas mot vaccinet innan de kan vaccineras. Om testet är negativt kan man vaccinera under kontrollerade former på en specialistklinik. Om testet är svagt positivt kan man pröva att vaccinera även då, med fraktionerad vaccination (man börjar med en liten del av den sammanlagda dosen och slutar med att ha gett alltsammans under förutsättning att ingen reaktion uppstår).

I Sverige kan man räkna med att drygt 100 000 personer kan behöva pricktestas mot vaccinet på grund av att de är allergiska mot ägg. Utan pricktest ska personer med svår äggallergi inte vaccineras, enligt riktlinjerna som tagits fram av Svensk förening för allergologi.

Läs hela brevet på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

 Skrevs: 22:27 den 29 oktober 2009 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Kalla fruktspett

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com