Senaste foruminläggen

Kvinnor med astma mår sämre

Kvinnor med astma mår sämre

Kvinnor med astma har mer ångest, har svårare att sova och är tröttare om dagarna jämfört med män. Ändå är kvinnor överlag bättre på att följa sin behandling än män. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Forskningen har genomförts i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Män och kvinnor med astma har olika biologiska, sociala, kulturella och psykologiska förutsättningar som påverkar livskvaliteten. Det är viktigt att vi tar hänsyn till det när vi tar hand om tonåringar och unga vuxna med astma i sjukvården, säger Rosita Sundberg, som är doktorand vid Sahlgrenska akademin och allergikoordinator vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mår tidigt sämre

Redan under tonåren och det tidiga vuxenlivet mår kvinnor med astma sämre än männen. I en av avhandlingens studier fick drygt hundra tjejer och killar i 20-årsåldern med svår eller medelsvår astma svara på ett frågeformulär om hur vardagen påverkas av sjukdomen. Kvinnor svarade i högre utsträckning att de kände sig begränsade av sin astma.

– Det är fler kvinnor som inte kan delta i vilka sporter de vill, som har smärta och som störs av sin sjukdom i umgänget med sina vänner, säger Rosita Sundberg.

Kan ha annan typ av astma

I en annan studie i avhandlingen fick nästan 500 vuxna i Sverige, Norge och på Island svara på frågor om ångest, depression och följsamhet till behandling. Även i denna studie rapporterade kvinnorna sämre livskvalitet. Kvinnorna hade mer ångest över sin sjukdom, de hade svårare att sova om nätterna och var tröttare på dagarna. Ändå är kvinnorna bättre på att följa givna rekommendationer..

– Att ta sina mediciner är ingen garanti för att man ska må optimalt, det gäller att man fått rätt diagnos och rätt behandling. Andra studier har visat att vuxna kvinnor kan ha en annan typ av astma, som kanske inte beror på allergi och som inte svarar lika bra på läkemedelsbehandling, säger Rosita Sundberg.

Fakta om astma

I Sverige har nästan tio procent av befolkningen diagnosen astma. Sjukdomen beror ofta på allergi, och innebär att de tunnare luftrören sluter sig. Astma ger andningssvårigheter, känsla av trånghet i bröstet och hosta. Rätt behandling gör att de flesta människor med astma idag kan leva ett helt normalt liv. Svåra anfall kan dock vara livshotande.

Avhandlingen som försvaras fredagen den 6 november har titeln Quality of life, school performance, treatment adherence and gender differences in asthma

Du kan läsa hela avhandlingen på Göteborgs universitets hemsida

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Foto: ShutterstockSkrevs: 10:53 den 2 november 2009 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Köttbullar, 40-50 st

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com