Senaste foruminläggen

Halloween och Alla helgons dag

Halloween och Alla helgons dag

Halloween och Alla helgons dag har båda uråldriga traditioner och firas alltmer i Sverige. Först ut är Halloween som firas den 31 oktober med läskiga pumpor och ”bus eller godis”. Läs mer om de båda högtiderna och hur du gör en mjölk- och äggfri pumpakaka när du gröper ur din pumpa!

I USA firas alltid Halloween den 31 oktober medan man i Sverige kan se läskiga häxor och monster smyga omkring ända fram till allhelgonahelgen. Här infaller alltid Alla helgons dag första lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.

Nyårsfest och tända ljus

Halloween kommer av den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain som markerade att sommaren var slut och vintern började. Till USA kom traditionen med irländska invandrare på 1840-talet.

Inom den katolska kyrkan har man sedan 700-talet firat allhelgonadagen den 1 november, för alla helgon som inte hade egna dagar uppkallade efter sig. Dagen innan var allhelgona afton - All Hallows Even - vilket namnet Halloween kommer av, medan dagen efter var alla själars dag för döda familjemedlemmar.

Seden att tända ljus vid sina anhörigas gravar på Alla helgons dag kommer från Medelhavsländerna och det är en tradition som växer i Sverige.

Baka pumpakaka

När du gröper ur din pumpa kan du passa på att baka en kaka av fruktköttet. Pumpakärnorna är goda att rosta och servera som snacks med lite salt. Rosta i övre delen av ugnen, 10 minuter i 200 grader.

Läs mer

På Nordiska museets hemsida kan du läsa mer om Halloween, ”trick or treat”, irrande själar och Alla helgons dag som återinfördes i den svenska almanackan vid helgdagsreformen 1953.

Fakta: Nordiska museets hemsidaSkrevs: 07:11 den 31 oktober 2007 | I kategorin: Mjölkfri.com | Skriv ut

Recept

Bagels

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com