Senaste foruminläggen

Unga killar allt saltare

Unga killar allt saltare

Svenska unga män äter minst dubbelt så mycket salt än vad som rekommenderas och mycket av saltet kommer från färdigmat. Det visar en studie genomförd i samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det är alarmerande att unga svenska män äter så mycket salt, och det måste åtgärdas. Vi kan egentligen bara spekulera om vilka konsekvenser det höga saltintaget kommer att få senare i livet, i form av hjärt- kärlsjukdom och stroke, säger Lena Hulthén som är professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin.

Dubbelt så mycket som rekommenderat

I studien ingår nästan hundra killar i 20-årsåldern. Urinprov från ett dygn har analyserats från samtliga deltagare och de fick svara på frågor om vad de brukar äta och hur mycket. Urinanalyserna visade att killarna åt minst dubbelt så mycket salt än det intag på maximalt sex gram salt om dagen som världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.

– Högt saltintag kan leda till högre blodtryck, men det sambandet kunde vi inte se i vår studie. Högt blodtryck utvecklas vanligen inte förrän i 30- eller 40-årsåldern, eftersom njurarnas förmåga att ta hand om överskottssaltet blir sämre med åldern, säger Lena Hulthén.

Mycket salt från färdigmat

Saltet i kosten kommer i stor utsträckning från färdiga rätter som pizzor och djupfryst oxpytt, men även från bröd, ost, köttpålägg, fiskprodukter, frukostflingor och annan mat som livsmedelsindustrin producerar. En tidigare dansk studie har visat att bara en tiondel av saltet vi får i oss kommer från vårt eget saltkar.

– Om den totala saltmängden ska minska behövs tydliga regler för hur mycket salt matindustrin får använda. Ett sätt skulle kunna vara att göra som i Finland, där salthalten måste anges tydligt på alla förpackningar så att konsumenter lättare kan välja produkter med mindre salt, säger Lena Hulthén.

Fakta om salt i maten:

Den som äter mycket salt har ökad risk för att utveckla högt blodtryck, som i sin tur är en av de viktigaste orsakerna bakom hjärtproblem och stroke. Livsmedelsverket har som mål är att kvinnor ska äta max sex gram salt om dagen och män max sju gram. Men allra helst skulle myndigheten vilja se att vi åt mellan fem och sex gram salt per dag. Även för barn vill Livsmedelsverket se en minskning av saltintaget.

Källa: Pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetsjukhuset och Sahlgrenska akademin

Foto: Shutterstock
Skrevs: 11:31 den 11 januari 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Citron- och apelsinpaj med hallon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com