Senaste foruminläggen

Många fördelar med havre

Många fördelar med havre

Att havre bidrar till att sänka kolesterolvärdena är välkänt. Men havre kan även ge stabilare blodsocker och skydda tarmen mot smittsamma organismer, visar en avhandling av Maria Biörklund Helgesson vid Lunds universitet.

I avhandlingen visar Maria Biörklund Helgesson, leg. dietist och fil dr, att havre kan vara ett komplement till en balanserad och hälsosam kost. En av fördelarna med havre är att den innehåller mycket lösliga kostfibrer, så kallade betaglukaner, vilka har många goda hälsoeffekter.

Många fördelar

I en studie fick en grupp män och kvinnor med förhöjda kolesterolvärden dricka havredryck med lösliga kostfibrer under fem veckor. Gruppen sänkte sitt kolesterolvärde betydligt jämfört med den grupp som drack en dryck utan några lösliga kostfibrer.

I en annan studie jämfördes effekten av betaglukaner från havre och korn. När man dricker lösliga fibrer bildas en trögflytande gel i tarmen som kan fördröja upptaget av fett och socker. De som drack en fruktdryck med lösliga fibrer från havre visade ett lägre blodsocker och insulinsvar efter en måltid. Den effekten gav däremot inte korndrycken som ingick i studien.

En tredje studie i avhandlingen visade att betaglukaner kan ha immunstimulerande effekter i tarmen, det vill säga att havre kan skydda tarmen mot smittsamma organismer.

Bör äta mer fibrer

– En hög andel fullkorn och fibrer i kosten minskar risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar och typ 2 diabetes. I Sverige äter vi cirka 17-18 gram fibrer per dag medan vårt intag borde ligga på 25-30 gram, säger Carina Tollmar, produktchef på Oatly.

Oatly producerar havrebaserade produkter och idén till havredrycken föddes vid Lunds universitet där professor Rickard Öste och en forskargrupp intresserade sig för havrens hälsosamma effekter. Idag säljs Oatlys produkter i ett tjugotal länder.

Inspirationsskrift

Tillsammans med Maria Biörklund Helgesson har Oatly tagit fram inspirationsskriften Gör dig Gott! vilken innehåller kostrådgivning, hälsotips och recept baserade på havre. Skriften kan beställas på Oatlys hemsida.

Källa: Pressmeddelande från Oatly
Bild: Oatly, Medelhavskyckling med sås gjord på havregrädde från skriften Gör dig Gott!

 


Skrevs: 09:54 den 22 januari 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Lingonbullar med chiamjöl

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com