Senaste foruminläggen

Lactobacill mot tarmsjukdom

Mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri kan vara en potentiell behandling mot sjukdomen Ulcerös kolit i framtiden. Det visar apotekaren Olof Schreiber i sin avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 6 mars.

Nästan 1 procent av Sveriges befolkning lider av inflammatorisk tarmsjukdom. De två vanligaste är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, blödande tjocktarmskatarr. I tjocktarmen finns fler bakterier än vad vi har celler i kroppen och dessa bakterier har visat sig vara viktiga i uppkomsten av inflammatorisk tarmsjukdom.

– Tjocktarmens insida har ett slemlager som fungerar som en barriär mot de bakterier som finns i tarmen. Vi har visat att detta slemlager förstörs under en inflammatorisk tarmsjukdom hos råtta som liknar sjukdomen Ulcerös kolit hos människor, berättar Olof Schreiber.

Fortfarande på forskarstadiet

Forskargruppen som Olof Schreiber tillhör har dock lyckats manipulera bakteriefloran i tjocktarmen genom att tillföra den probiotiska mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri och visat att bakterien skyddar mot uppkomst av experimentell inflammatorisk tarmsjukdom i råtta.

– Vi såg också att Lactobacillus reuteri kan penetrera och kolonisera tjocktarmens slemlager och där stärka barriärfunktionen hos själva epitelcellerna, de celler som täcker insidan av tarmen. Lactobacillus reuteri har visat sig vara en potentiell framtida behandling mot Ulcerös kolit, säger Olof Schreiber.

Trots namnet innehåller mjölksyrebakterier inte mjölk.

Riksförbundet för Mag- och Tarmsjukas hemsida kan du läsa mer om Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.

Källa: Uppsala universitet

Bild: Privat

 Skrevs: 11:39 den 4 mars 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Majsbröd, 1 bröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com