Senaste foruminläggen

Blåbär mot tarmsjukdomar

Blåbär mot tarmsjukdomar

Att blåbär innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer är känt sedan tidigare. Men även blåbärens fibrer är viktiga och kan lindra och skydda mot tarminflammationer, visar studier vid Lunds Tekniska Högskola. Ännu bättre blir den skyddande effekten om blåbären äts tillsammans med probiotika.Mellan 15 och 20 procent av alla svenskar lider av magsmärtor, diarré eller hård mage till följd av tarmsjukdomar och mer odefinierbara tarmproblem. Sjukdomen Ulcerös kolit är en av de inflammatoriska tarmsjukdomarna, vilken kan leda till tarmcancer.

Upprinnelsen till projektet var att se om olika typer av kostfibrer och hälsofrämjande bakterier, så kallade probiotiska bakterier som laktobaciller och bifidobakterier, kan hjälpa till att lindra och förebygga risken för Ulcerös kolit och tjocktarmscancer. – Men ny kunskap om detta område är även intressant för dem som inte tror sig löpa risk för att drabbas av några tarmsjukdomar. På senare år har forskarvärlden nämligen fått upp ögonen för att vår hälsa i hög grad styrs av vad som händer i vår tarm, förklarar Camilla Bränning, doktor i industriell näringslära och Åsa Håkansson, doktorand i livsmedelshygien vid avdelningen för industriell näringslära. Förstärks med probiotika

Forskarna testade olika slags dieter av blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Resultaten visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika. – Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, förklarar Åsa Håkansson. 
Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt. Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade. Bildar bulk i tarmen

Åsa Håkansson och Camilla Bränning noterade även att om blåbären åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som är viktig energi för tarmcellerna och som påverkar immunförsvaret positivt. Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter underlättades i närvaro av probiotika. – Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla Bränning, som i januari la fram en avhandling i ämnet. 


– En ytterligare förklaring till blåbärens extremt positiva effekt kan vara att bärens fibrer inte bryts ner i så stor grad i grovtarmen utan bildar en stor bulk i grovtarmen. Det innebär att inflammationsframkallande ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan utan bäddas in i fibrerna istället. Därefter åker dessa ämnen ut med avföringen, förklarar Camilla Bränning. Fortfarande på forskningsstadiet

Forskarna såg även att rågkli bröts ner längre ner i grovtarmen, på samma ställe där Ulcerös kolit och tjocktarmscancer ofta uppkommer, och att rågkliet där gav rikligt med smörsyra och propionsyra. Fibrerna i havrekliet bröts däremot ner tidigare i tarmen. Det mest slående resultatet var dock att blåbären i sig gav så bra effekt jämfört med såväl rågkli som havrekli. Än så länge är undersökningarna på forskningsstadiet. Resultaten har man fått genom försök på råttor och därför kan man inte säga något om hur mycket blåbär man bör äta för att få verkningar eller om effekterna blir lika stora hos människor. En studie med människor pågår, men analyserna har inte påbörjats och därför finns inga resultat ännu.

I studierna har man använt sig av pressade och frystorkade blåbär vilket gör att man inte behöver använda lika stor mängd blåbär jämfört med färska, för att få en viss fiberhalt.

Camilla Bränning disputerade i januari 2010 och Åsa Håkansson lägger fram sin avhandling senare i vår.

Källa: Lunds universitet och Camilla Bränning
Foto: ShutterstockSkrevs: 10:43 den 11 mars 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Tårtbotten

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com