Senaste foruminläggen

ICA:s allergivänliga försäljning ökar

ICA:s allergivänliga försäljning ökar

Förra året ökade försäljningen av produkter för livsmedelsöverkänsliga med hela 44 procent inom ICA i Sverige.
– Vi arbetar aktivt med det allergianpassade sortimentet och tar in allt fler produkter vilket gör att fler allergiker väljer att handla hos oss. Men tyvärr ökar även antalet matöverkänsliga i samhället vilket också bidrar till den ökade försäljningen, säger Anne Voss-Schrader som är allergiansvarig på ICA Sverige AB.

ICA har arbetat aktivt med allergivänliga produkter i flera år och var bland annat först i Sverige med havredryck när man började sälja Solhavre 1996. Kedjans allergianpassade sortiment växte med 93 produkter under 2009 och omfattade vid årsskiftet 586 produkter, med allt från glutenfri pasta till soygurtar och havredrycker.
– Bland produkterna är 550 särnär-artiklar och vi tar in nya produkter snabbare nu än förr. Alla produkter finns inte i alla butiker, men som kund kan man be butiken beställa hem om det är något särskild produkt man vill ha, menar Anne Voss-Schrader.

Kampanjer

Allt fler ICA-butiker ser att ett bra allergiutbud lockar trogna kunder. Om man som allergiker vet att en butik har ett stort sortiment blir det lätt att man handlar allt annat till familjen i samma butik.   
– Vi vill att även matöverkänsliga ska kunna välja ur ett stort sortiment och vi arbetar för att produkterna ska ingå i priskampanjer och i personliga erbjudanden. Dessa varor ligger ofta lite högre i pris eftersom de är dyrare att framställa och därför har vi ett policybeslut att ha ständigt låg marginal på dem, säger Anne Voss-Schrader.

De senaste tre åren har ICA Kvantum genomfört Vänliga Varor-veckan i september där man lyfter fram allergivänliga produkter och anordnar provsmakningar och andra aktiviteter i samarbete med lokala Astma- och Allergiföreningar och Celiakiföreningar. Sent i höstas genomförde även Maxi sin första kampanj och man har bland annat märkt upp hyllor i mejeridisken så att man snabbt ska kunna hitta det mjölkfria sortimentet.

Under denna och nästa vecka har ICA kampanj på sitt Gott Liv-sortiment med tio procent rabatt på alla produkter. Här ingår bland annat Solhavre som nu även finns i smakerna vanilj och choklad. Dessutom har man flera sojaprodukter under varumärket Gott Liv.

Bilden ovan visar några av produkterna ur ICA:s Gott Liv-sortiment.Skrevs: 09:52 den 14 april 2010 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Älgfärsbiffar, 12 st

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com