Senaste foruminläggen

Goda dofter kan göra ont

Goda dofter kan göra ont

På världsastmadagen den 4 maj uppmärksammas doftöverkänslighet av Astma- och Allergiföreningar runt om i Sverige. Det som upplevs som fräscht och lyxigt av några kan orsaka andnöd, klåda, hosta och huvudvärk hos andra.

Internationella Astmadagen som är instiftad av FNs Världshälsoorganisation (World Health Organisation, WHO) infaller första tisdagen i maj. Även i år är det globala temat ”du kan kontrollera din astma” och den globala astmaorganisationen Gina släpper en femårig kampanj för att minska sjukhusinläggningar för astmasjuka. Genom att förbättra astmakontrollen hos de största patientgrupperna, minskar risken för svåra attacker och man räknar med att på så vis kunna minska sjukhusinläggningarna med femtio procent globalt sett.

Doftöverkänslighet

Runt om i Sverige väljer många Astma- och Allergiföreningar att tillsammans med Nätverket för doft och kemikalieöverkänslighet fokusera på doftöverkänslighet under världsastmadagen.

Man räknar med att ungefär sex procent av Sveriges befolkning är överkänslig mot dofter. Det är inte lukten i sig som framkallar besvären, utan den retning av slemhinnan i luftvägarna som det doftande ämnet framkallar. Symtomen liknar de man kan få vid astma eller allergi, men skillnaden vid överkänslighet är att inga läkemedel hjälper. Personer med överkänslighet måste helt enkelt hålla sig borta från dofter de inte tål för att slippa besvär. Därigenom blir de också beroende av en hänsynsfull omgivning.

Problem med dofter kan uppstå på många ställen. Idag används till exempel doftsprayer på toaletter och i offentliga lokaler, folk röker utanför restauranger och arbetsplatser och i omklädningsrummen i skolor och idrottshallar doftar det ofta starkt av hårspray, parfym och andra hygienprodukter. Blomdoft, tobaksrök, mögel, eldning och luftföroreningar är annat som kan ge symtom.

2008 beslutade Västra Götalandsregionen som första region om att införa gemensamma riktlinjer om dofter och tobaksrök. Det innebär bland annat att varje anställd har ett ansvar för att inte utsätta någon annan person för påträngande dofter. Även besökare uppmanas att avstå från att använda parfymerade produkter vid besök på vårdinrättning.

Fakta om doftöverkänslighet

Det är viktigt att en person som får symtom av dofter utreds ordentligt, så att man kan fastställa om det rör sig om astma/allergi eller doftöverkänslighet och så att man undviker felaktig medicinering.

Det finns flera former av doftöverkänslighet:

Källor: Gina, Astma- och Allergiförbundet

 Skrevs: 10:23 den 3 maj 2010 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Limesirap

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com